Deputāti KNAB priekšnieka atlaišanas komisijas kārtības noteikšanu uztic valdībai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Inkēns, Saeima

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, kas nosaka, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka atbrīvošanas no amata iemeslu izvērtēšanas komisijas darbības kārtību noteiks Ministru kabinets (MK).

Attiecīgās izmaiņas veiktas KNAB likumā.

Iepriekš Valsts kanceleja norādīja, ka šā gada jūlijā MK pieņemtajā noteikumu projektā «Kārtība, kādā izveido komisiju, lai izvērtētu iemeslus KNAB priekšnieka atbrīvošanai no amata» ietvertais regulējums ir plašāks nekā līdz šim KNAB likumā iekļautais deleģējums, proti, noteikumi nosaka ne tikai komisijas izveidošanas kārtību, bet arī tās darbības principus un lēmumu pieņemšanas noteikumus.

Ja noteikumu projekts tiktu sašaurināts līdz deleģējumam noteikt tikai komisijas izveidošanas kārtību, paliktu nenoregulēti komisijas lēmumu pieņemšanas kārtība. Lai nodrošinātu tiesisko noteiktību normatīvajā regulējumā un, lai Ministru kabineta noteikumi noteiktu komisijas izveides, darbības un lēmumu pieņemšanas kārtību, šodien Saeimai nolēma KNAB likumā ietvert deleģējumu MK, ka komisijas izveides, darbības un lēmumu pieņemšanas kārtību nosaka Ministru kabinets.

Jau ziņots, ka valdība šā gada jūlijā atbalstīja kārtību, kādā izveido komisiju, lai izvērtētu iemeslus KNAB priekšnieka atbrīvošanai no amata.

Likums nosaka, ka KNAB priekšnieka atbrīvošanai no amata var notikt, balstoties uz ģenerālprokurora vai Ministru prezidenta sniegto informāciju. Šo informāciju izvērtē īpaša komisija, kuru vada ģenerālprokurors.

Komisijas sastāvā darbojas arī Valsts kancelejas direktors, Satversmes aizsardzības biroja direktors un Drošības policijas priekšnieks, kā arī ar padomdevēja tiesībām tās darbā piedalās ne vairāk kā trīs Sabiedriski konsultatīvās padomes pilnvaroti pārstāvji. Ja komisija nekonstatē pārkāpumus KNAB priekšnieka atbrīvošanai no amata, viņa atbrīvošanas procedūru pārtrauc.

Valdībā apstiprinātā kārtība paredz vien tās procesuālās darbības, kas saistītas ar komisijas darbu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu