Neapdrošināti, bīstami un pārvietojas ar 20 gadus vecu auto - Latvijas ceļu «huligāni»

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Ar neapdrošinātu transportlīdzekli ceļu satiksmes negadījumus visbiežāk izraisa autovadītāji vecumā līdz 35 gadiem, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojā (LTAB), atsaucoties uz biroja rīcībā esošajiem datiem par pēdējiem pieciem gadiem.

Vienlaikus no automašīnu martām visbiežāk ceļu satiksmes negadījumi izraisīti ar neapdrošinātiem «Volkswagen» spēkratiem, bet pēc automašīnu vecuma visbiežāk ceļu satiksmes negadījumi bez derīgas transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) apdrošināšanas izraisīti ar 21 gadu un vecākiem transportlīdzekļiem.

Tostarp LTAB dati liecina, ka pēdējo piecu gadu laikā iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 25 gadiem izraisījusi 27% no ceļu satiksmes negadījumiem ar neapdrošinātu transportlīdzekli, bet iedzīvotāji vecumā no 26 līdz 35 gadiem - 29%. Tajā pašā laikā iedzīvotāji vecumā no 36 līdz 45 gadiem izraisījusi 18% no ceļu satiksmes negadījumiem ar neapdrošinātu transportlīdzekli, iedzīvotāji vecumā no 46 līdz 55 gadiem - 12%, iedzīvotāji vecumā no 56 līdz 65 gadiem - 7%, bet iedzīvotāji, kuri ir vecāku par 66 gadiem - 6%.

Tāpat biroja apkopotā informācija liecina, ka ar automašīnām līdz piecu gadu vecumam pēdējo piecu gadu laikā izraisīti 2% no ceļu satiksmes negadījumiem ar neapdrošinātu transportlīdzekli, ar 6-10 gadu vecām automašīnām - 7%, ar 11-15 gadu vecām automašīnām - 17%, ar 16-20 gadu vecām automašīnām - 29%, bet ar automašīnām, kas vecākas par 21 gadu, izraisīti 45% no ceļu satiksmes negadījumiem ar neapdrošinātu transportlīdzekli.

Savukārt neapdrošināto transportlīdzekļu marku vidū, ar kuriem visbiežāk izraisīti ceļu satiksmes negadījumi, dominē «Volkswagen» markas auto - bez derīgas OCTA ar šādas markas spēkratiem izraisīti 282 negadījumi, tikmēr ar BMW martas automašīnām - 225, bet ar «Audi» markas automašīnā - 224 ceļu satiksmes negadījumi. Šo marku automašīnas Latvijā ir arī visvairāk reģistrētas, tādēļ ar tām izraisīto ceļu satiksmes negadījumu īpatsvars proporcionāli ir vislielākais.

«Ja kopsakarībās analizējam minētos datus, tad varam secināt, ka vidējais statistiskais Latvijas autovadītājs, kas izraisa ceļu satiksmes negadījumus bez derīgas OCTA ir 36,9 gadus vecs vadītājs, kurš vada 19,4 gadus vecu «Volkswagen» markas spēkratu,» atzīmēja LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

LTAB nodrošina OCTA apdrošināšanas sekmīgu darbību valstī. OCTA Latvijā tika ieviesta 1997.gadā, lai nodrošinātu ceļu satiksmes negadījumā cietušo trešo personu interešu aizsardzību. Sākotnēji birojs darbojās Finanšu ministrijas pakļautībā, bet kopš 2004.gada tā ir neatkarīga institūcija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu