ĀM arī Ziemassvētkos un Jaunajā gadā aicina ceļotājus būt modriem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pastāvot terorisma draudiem pasaulē un saasinoties politiskajai situācijai atsevišķos pasaules reģionos, Ārlietu ministrija (ĀM) aicina Latvijas ceļotājus Ziemassvētku un Jaunā gada ceļojumu laikā drošībai pievērst īpašu uzmanību, informēja ĀM.

Ministrija aicina ceļotājus rūpīgi izvērtēt izvēlēto galamērķi, kā arī būt piesardzīgiem, apmeklējot sabiedriskas vietas, kurās vienlaikus uzturas liels cilvēku skaits, piemēram, tūristu iecienītus apskates objektus vai iepirkšanās centrus. Tāpat cilvēki tiek aicināti būt piesardzīgiem, izmantojot sabiedrisko transportu. Ziemassvētku tirdziņos un Jaunā gada svinību vietās var tikt veiktas papildu drošības pārbaudes. ĀM arī aicina sekot līdzi mediju un vietējo varasiestāžu ziņām, kā arī saglabāt modrību.

Ņemot vērā pašreizējās aktualitātes, ceļotājus uz Izraēlu ministrija stingri aicina neapmeklēt Jeruzalemes vecpilsētu, bet, atrodoties Jeruzalemē, ievērot piesardzību, izvairīties no demonstrācijām un vietām, kurās pulcējas liels cilvēku skaits un kurās iespējamas masu nekārtības.

Tāpat ĀM aicina pievērst uzmanību prognozētām vai iespējamām dabas katastrofām ceļojuma galamērķī, kas var ietekmēt gan ceļotāja drošību, gan atgriešanās iespējas Latvijā.

Ministrijā skaidroja, ka, pirms pieņemt lēmumu par ceļojuma galamērķi, ĀM mājaslapā būtu jānoskaidro, vai uz konkrēto valsti ceļot ir droši, vai ir nepieciešama vīza, kā arī, kur to var noformēt. Pirms doties ceļojumā, jānoskaidro, kurās valstīs ir specifiski ieceļošanas, uzturēšanās vai uzvedības nosacījumi, kā arī jāievēro vietējie likumi un paražas. Svarīgi arī reģistrēties Konsulārajā reģistrā, jo tādā gadījumā, ja ārvalstī izveidojusies ārkārtas situācija, ministrija varēs ar personu sazināties, lai noskaidrotu, kāda palīdzība tai ir nepieciešama.

ĀM arī uzsvēra, ka nepieciešams pārbaudīt ceļošanas dokumenta derīguma termiņu. Ja dokumenta derīguma termiņš, ceļojot ārpus Eiropas Savienības (ES), ir mazāks par sešiem mēnešiem, jānoformē jauns dokuments Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē. Latvijas pilsoņi ES un Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstīs, kā arī Šveicē, Melnkalnē, Serbijā, Bosnijā un Hercegovinā, Gruzijā un Moldovā var ieceļot arī ar personas apliecībām. Nepilsoņa pases turētāji var ceļot tikai ar pasi.

Ministrija arī aicina iegādāties privāto ceļojumu apdrošināšanu, kas segs transportēšanas izdevumus arī smagas saslimšanas gadījumā. Ja ceļojums plānots ES, EEZ valstīs vai Šveicē, tad papildus jānoformē Eiropas veselības apdrošināšanas karte, kas ir derīga trīs gadus un ļauj minētajās valstīs saņemt pirmo neatliekamo un nepieciešamo medicīnisko palīdzību tādā pašā apmērā, kādā tā tiek nodrošināta vietējiem iedzīvotājiem.

Ceļotāji tiek aicināti lejupielādēt viedtālrunī bezmaksas mobilo lietotni «Ceļo droši!», kurā atrast noderīgu informāciju un padomus. Bet, ja ceļojuma laikā pazudusi pase vai personas apliecība, persona tikusi apzagta, aizturēta vai nonākusi ārkārtas situācijā, nepieciešams zvanīt uz Konsulārā departamenta diennakts tālruni vai rakstīt uz e-psta adresi «palidziba@mfa.gov.lv», atgādināja ministrijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu