Šlesers rosina parlamentārajiem izmeklētājiem saukt pie atbildības Zatleru

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ekspolitiķis Ainārs Šlesers, kurš minēts kā viens no tā dēvēto «oligarhu sarunu» dalībniekiem, rosina «Oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijai saukt pie atbildības eksprezidentu Valdi Zatleru par nepatiesiem paskaidrojumiem saistībā ar savstarpējo sazvanīšanos.

Šlesers to lūdz darīt, jo saskata «apzināti nepatiesu paskaidrojuma sniegšanu komisijai», proti, Zatlers esot apzināti noliedzis zvanīšanu Šleseram un atbalsta lūgšanu pārvēlēšanai.

Šajā kontekstā Šlesers arī lūdz pārbaudīt faktu par eksprezidenta viņam veiktajiem zvaniem laika periodā no 2011.gada 1.maija līdz 2011.gada 31.maijam un pārbaudīt šo sarunu saturu. «Vismaz vienā no sarunām noteikti ir dzirdams, kā Valdis Zatlers lūdz mani atbalstīt viņa pārvēlēšanu un tas ir pierādāms,» pauž ekspolitiķis.

Šlesers norāda, ka Zatlers decembra sākumā komisijas sēdē liecinājis, ka Šlesera apgalvojums, ka viņš «zvanījis un lūdzies» ir meli. To Zatlers pauda, komentējot Šlesera iepriekšējos izteikumus, ka neesot publiskotas tās sarunas, kur Zatlers «zvana un lūdzas», lai politiķis atbalsta viņa pārvēlēšanu prezidenta amatā. Šlesers norādīja, ka Zatlers gan ir atzinis, ka ir zvanījis tikai, lai apsveiktu mani kā toreizējo politiķi ar bērna piedzimšanu.

«Vēlos norādīt, ka arī šāds zvans, par kuru televīzijā stāstīja Zatlers, tiešām bija - Zatlers, pieļauju, ka 2011.gada 25.maijā, man zvanīja un apsveica ar bērna piedzimšanu. Man ļoti žēl, ka sava pašlabuma dēļ Zatlers tagad piesauc bērnus un apsveikšanu, kuriem nebija nekāda sakara ar viņa centieniem visiem spēkiem panākt viņa pārvēlēšanu. Bet, tas nu ir viņa dabā, tāpat kā «pateicības» un Saeimas atlaišana viņa nepārvēlēšanas dēļ,» Zatleru apvaino bijušais politiķis.

Šlesers šo apsveikumu esot uztvēris kā «pēdējo pielīšanas mēģinājumu», lai panāktu viņa pārstāvētās partijas viedokļa maiņu par viņa «nepārvēlēšanu».

Reizē Šlesers uzskata, ka Zatlers apzināti maldina sabiedrību un komisiju, jo vēl pirms paša nu jau atzītā zvana 2011.maija beigās viņš zvanījis arī maija pirmajā pusē. «Telefonsaruna, kuras laikā viņš lūdza atbalstu viņa pārvēlēšanai, notika maija pirmajā pusē. Zatlera telefona zvana laikā es atrados Saeimā frakcijā, tādēļ šīs sarunas faktu piefiksēja vairāki citi deputāti, tai skaitā apvienības «Par labu Latviju» biedri. Sarunas būtība bija tāda, ka Zatlers lūdza viņa pārvēlēšanu. Savukārt es paskaidroju, ka Latvijas Pirmā partija (LPP) kā konservatīvā partija atbalsta kristīgās tradīcijas un ģimenes vērtības, tādēļ atbalsts Zatlera otrreizējai ievēlēšanai būs tikai tad, ja Zatlers arī atbalstīs šīs vērtības,» apgalvoja Šlesers.

Ekspolitiķis uzskata, ka Zalters ar savu «atzīšanos televīzijā», ka tomēr ir zvanījis viņam, ir publiski atzinies, ka melojis komisijai, kurai iepriekš apgalvoja, ka neesot zvanījis Šleseram.

«Nepārprotami ir pierādāms fakts, ka Zatlers pārrunāja ar mani vēlamo LPP un apvienības «Par labu Latvija» atbalstu viņa pārvēlēšanai. Šādas sarunas noteikti ir pierādāmas un tās, manuprāt, ir tiesībsargājošo iestāžu rīcībā. Galu galā, komisijas locekļiem ir pielaide operatīvajiem materiāliem un manis noklausīšanās gan par politiskiem, gan privātiem jautājumiem notika daudz gadu garumā, tādēļ ir iespējams pārliecināties par Zatlera apzināti nepatieso liecību sniegšanu Komisijai,» pauž Šlesers.

Kā ziņots, prokurors Māris Leja apliecināja, ka pagaidām nav izlēmis, vai sākt kriminālprocesu par Šlesera un Zatlera izteikumiem «oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijā par iespējamo atbalstu Zatlera pārvēlēšanai.

Zatlers parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē norādīja, ka Šlesera teiktais par lūgšanos telefonsarunā ir absolūti meli un tas liecinot, ka Šleseram melot esot norma.

Parlamentārās izmeklēšanas komisija par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā tika izveidota šā gada 21.jūlijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu