Deputāti joprojām strīdas, vai aizliegt nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Otrdien Saeimas sociālo un darba lietu komisijas deputāti nespēja vienoties izņemt no Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma grozījumiem aizliegumu ziedot olšūnas nedzemdējušām sievietēm.

Labklājības ministrija parlamentārā sekretāre Karina Ploka aicināja izslēgt no panta vārdu «dzemdējušas», kas liedz nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas, tomēr tikai četri deputāti atbalstīja šo priekšlikumu, viens bija pret, savukārt pieci atturējās.

Ploka uzsvēra, ka fakts, vai sieviete ir vai nav dzemdējusi, nevarētu būt par iemeslu, kāpēc viņa var vai nevar ziedot olšūnas, jo tā ir katras sievietes brīva izvēle. Turklāt Latvijā jebkāda diskriminācija ir aizliegta, piebilda Ploka.

Arī «Manabalss.lv» iniciatīvas par sievietes tiesībām lemt par savu ķermeni pārstāve Katrīna Kaktiņa uzsvēra, ka nedz deputātu apspriestajam vecuma ierobežojumam, nedz tam, vai sieviete ir dzemdējusi, nav pamata vai medicīniska pamatojuma.

Kaktiņa aicināja deputātus uzmanīgi padomāt, vai viņi tiešām uzskata, ka viņu vēlētājas, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu, tiešām nav pietiekami nobriedušas vai lemtspējīgas.

Uzskatu, ka būtu nepieciešams noteikt vecuma ierobežojumu sievietēm, kuras vēlas ziedot olšūnas, izteica vairāki deputāti, tostarp Mārtiņš Šics (LRA) un Andrejs Klementjevs (S).

Savukārt deputāts Hosams Abu Meri (V) aicināja deputātus nesākt diskusiju par vecuma ierobežošanu. Tam piekrita arī Ploka, norādot, ka šis nav medicīnas, bet gan tiesību jautājums.

Komisija šodien nebalsoja par grozījumu Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā nodošanu izskatīšanai trešajā galīgajā lasījumā, bet gan aicināja Saeimas Juridisko biroju un Veselības ministriju līdz nākamajai komisijas sēdei veikt vairākus redakcionālus precizējumus.

Kā ziņots, Saeima pērn vairākas reizes izslēdza šo likumprojektu no sēdes darba kārtības, kā arī lēma pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

Par ierosinājumu liegt nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas bija iebildumi, tostarp pērn 16.jūnijā pret ierobežojumiem nedzemdējušām sievietēm veikt olšūnu ziedošanu pie Saeimas protestēja nedaudz vairāk par 100 cilvēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu