Lauku ģimenes ārstiem bažas, ka janvārī e-veselības dēļ Latvijas veselības aprūpē sāksies haoss

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Patlaban nav garantijas, ka e-veselības sistēmas dēļ no 1.janvāra, kad tā būs jālieto obligāti, nesāksies haoss Latvijas veselības aprūpē, šodien Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sacīja deputāte un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska (ZZS).

Viņa uzsvēra, ka problēma nav formālā līgumu noslēgšana ar lietotājiem, kas arvien pieaug, bet gan sistēmas reālā darbība, jo patlaban pastāv bažas, ka no janvāra cietīs tieši pacienti.

Kozlovska sacīja, ka e-veselības trūkumu dēļ pacienti pie ģimenes ārsta pēc receptes nāk atkārtoti, ģimenes ārsti strādā pēc darbalaika un pat brīvdienās, jo lēnās sistēmas darbības dēļ nespēj sarakstīt receptes un darba nespējas lapas darba laikā tā, lai neciestu pacienti.

Deputāte norādīja, ka vakar sistēma nav darbojusies visā Latvijā, turklāt parādījusies jauna problēma - kāda ģimenes ārste saskārusies ar problēmu, ka receptē norādītais medikamentu skaits, nonākot līdz aptiekai, desmitkāršojies, un, tā kā Nacionālā veselības dienesta (NVD) atbalsta tālrunis darbojas tikai līdz plkst.20, ārste mēģinājusi pašas spēkiem anulēt visas kļūdainās receptes.

Vienlaikus Kozlovska norādīja, ka ir nobažījusies par vecāka gadagājuma ārstiem, kuri plāno pamest darbu ģimenes ārsta praksē e-veselības dēļ. Viņai zināma kāda kolēģe, kura šī iemesla dēļ jau NVD nosūtījusi dokumentus, lai pārtrauktu līgumu ar dienestu.

Kā norādīja Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, no ārsta patlaban tiek prasīts pārzināt datorzinātnes vismaz bakalaura līmenī, turklāt sistēma ir ļoti lēna, kā rezultātā pacienta apskatei un analīzes atvēlētais laiks paliek arvien īsāks.

Apinis uzsvēra, ka e-veselības sistēma neesot ne tik caurspīdīga, ne vienkārša kā NVD apgalvo.

Sēdes laikā izskanēja ļoti daudzi trūkumi e-veselības darbībā, tostarp novērota virkne tehnisku problēmu, proti, sistēma darbojas lēni, uz katru darbību jāgaida piecas sekundes, pārbaudes gaitā IT speciālistam un ģimenes ārstam kopā 30 minūšu laikā izdevies izrakstīt tikai četras darbnespējas lapas, tāpat sistēma darbojoties nestabili lēni un patlaban nav gatava, turklāt, palielinoties lietotāju skaitam, pastāv bažas, ka arī sistēmas darbība pasliktināsies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu