Daugavpils Lāčplēsis intervijā stāsta par konkurentiem un miljonus vērtām kļūdām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Daugavpils bijušais domes priekšsēdētājs, pašreizējais domes deputāts Jānis Lāčplēsis (Latgales partija), kuru liela daļa Daugavpils sabiedrības joprojām uzskata par cilvēku, kuram aizvien ir būtiska ietekme uz politiskajiem procesiem Latvijas otrā lielākajā pilsētā, intervijā portāla TVNET krievu valodas versijai komentējis pēdējos skandālus Daugavpilī, kuros iesaistītas pilsētas amatpersonas, kā arī pastāstījis par attiecībām ar Daugavpils domes opozīciju, kuru viņš kritizē par nopietnām kļūdām un nespēju organizēt pašvaldības darbību.

Kā vēstīts, pēc pagājušā gada pašvaldību vēlēšanām Lāčplēsis zaudēja Daugavpils mēra amatu. Viņa vietā stājās «Saskaņas» pārstāvis Andrejs Elksniņš, tomēr pēc dažu mēnešu darba viņš amatu zaudēja.

Par jauno Daugavpils mēru kļuva Rihards Eigims, kura pārstāvētā «Mūsu partija» kopā ar Latgales partiju veido pašreizējo Daugavpils domes valdošo koalīciju.

Lāčplēsis norāda, ka situāciju Daugavpilī sarežģījot tas, ka pilsētā darbojas tā dēvētā partiju prese, kuras galvenais mērķis ir politisko dividenžu saņemšana un konkurentu nomelnošana.

Daudzi Daugavpils iedzīvotāji, sarunā ar portālu TVNET izteikušies, ka viņi vēlētos, lai Daugavpils politiķi vairāk sadarbotos. Tajā pašā laikā viņi atzīst, ka tas esot maz ticams. Jūs pašvaldību vēlēšanu dienā izteicāties, ka esot cilvēki, kuriem jūs nekad nespiedīšot roku. Kas ir šie cilvēki un kāpēc ar viņiem jums ir tik kategoriskas attiecības?

Šādu attieksmi viņi ir nopelnījuši ar saviem darbiem – meliem un nepatiesībām priekšvēlēšanu kampaņas laikā. Manas attiecības ar šiem cilvēkiem joprojām nav mainījušās un nemainīsies. Es gan toreiz arī teicu, ka es esmu gatavs ar šiem cilvēkiem kopā strādāt pilsētas labā.

Kā liecina prakse, šī sadarbība nesokas.

Mēs atbalstījām Eigima kungu, izvirzot viņu Daugavpils mēra amatam. Tagad mēs skatīsimies, vai viņam izdosies. Šobrīd Latgales partija nevada pilsētu, tomēr mēs esam gatavi uzņemties atbildību. Savukārt Elksniņš parādīja, ka viņš nav spējīgs vadīt Daugavpili, pieļaujot vairākas kļūdas, kas pilsētai izmaksā ļoti dārgi.

Vai Daugavpils pašvaldība jāvada tikai tādam cilvēkam, kas pilsētā ilgstoši dzīvojis?

Jebkuram darbam nepieciešama profesionālā sagatavotība un zināšanas. Mūsu pilsēta ir pietiekami specifiska. Es uzskatu, ka cilvēkam, kurš nezina visas nianses to vadīt ir sarežģīti. Var izmantot propagandu un sabiedriskās attiecības, tomēr tam ir īstermiņa ietekme, cilvēki tāpat savu vērtēju sniedz, analizējot pastāvīgu darbu. Es atkārtoju – mēs esam gatavi sadarbībai, tomēr cilvēciski savu viedokli es vairs nemainīšu.

Jūs iepriekš esat kritiski izteicies arī par Eigimu. Tātad sanāk, ka jūsu viedoklis par viņu ir mainījies?

Patiešām, daudzi problemātiski projekti ir rezultāts Eigima darbībai laikā, kad viņš iepriekšējo reizi bija pilsētas mērs. Šobrīd Eigims pārstāv valdošo partiju. Mēs devām viņam iespēju pierādīt sevi ar darbiem – vai vadībai izdosies iegūt atbalstu šajā sarežģītajā laikā.

Jūs taču varat viņam [Eigimam] šo atbalstu liegt. Sanāk, ka kaut kādā mērā Daugavpili vadāt jūs?

Nē, tā tas nav. Katrs pats atbild par savu rīcību, katram politiskajam spēkam ir noteikts skaits mandātu, atkarībā no kura tie īsteno savu darbību. Lūk, bija divus mēnešus Elksniņš. Šajā laikā viņš te tikai radīja finansiālas problēmas, bet arī apkaunoja visu pilsētu. (..) Mēs redzējām absolūtu nevēlēšanos sadarboties, nespēju organizēt [pašvaldības] darbu. Viņi iecēla savus cilvēkus uzņēmumos, izveidoja jaunus amatus, un attiecīgi sāka domāt – vai, vai, vai, laikam nāksies palielināt tarifus. Tā ir neefektīva pārvaldība.

Rodas iespaids, ka katrs nākamais Daugavpils mērs nodarbojas ar iepriekšējā pieļauto kļūdu labošanu.

Nē, tādas tendences nav. Tieši otrādi – pilsētā pietiekami ilgi bija [varas] pārmantošana un tradīcijas, ko ieviesa Aleksejs Vidavskis, kurš diezgan ilgi vadīja gan domi, gan pilsētas partiju. Vispār mūsu pilsētai ir raksturīga spēja sadarboties, atskaitot vien atsevišķus periodus.

Kā jums šķiet, vai pašreizējā Daugavpils dome ir spējīga efektīvi strādāt?

Tas atkarīgs no deputātiem. Mēs esam gatavi strādāt ar visiem, bet strādāt tikai pilsētas un tās iedzīvotāju interesēs. Kad sākas kaut kāda sponsoru interešu bīdīšana, tā mūsu viedokļi ir krasi atšķirīgi. Varbūt tāpēc ne vienmēr izdodas sadarboties.

Vai jūs ieklausāties Daugavpils iedzīvotājos, kuri ar saviem ierosinājumiem un komentāriem vēršas domē?

Protams. Jebkurai partija, jebkuram politiķim ir jācenšas būt atvērtam pret sabiedrību. Katram deputātam ir [apmeklētāju] pieņemšanas laiks. Kad es eju pa ielu, mani bieži uzrunā pilsētas iedzīvotāji. Viņi mēdz arī uzdot jautājumus. Šie jautājumi ir dažādi, gan sadzīviski, gan tādi, kas attiecas uz darbu.

Vai jūs mēģināt veicināt šo jautājumu risināšanu?

Atkarībā no jautājuma. Mēģinu, ja ir iespēja palīdzēt.

Jūs izmantojat terminu «partiju prese», vai jūs varētu paskaidrot sīkāk?

Tie ir nopirkti mediji. Kādu pusotru gadu pirms pašvaldību vēlēšanām «Saskaņa» nopirka portālu, ar kura starpniecību veica savu aģitāciju.

Jūs domājat portālu «gorod.lv» un laikrakstu «Naš gorod»?

Jā. Viņi sevi neatpelna, tiek uzturēt tikai politisko dividenžu pelnīšanai.

Daugavpilī ir arī medīji, kuri atbalsta jūs. Piemēram, portāls «grani.lv» un televīzijas kanāls «Dautkom».

Ar «Grani» man nav nekādu finansiālu attiecību.

Vai jums nešķiet, ka Daugavpilī ir pārāk daudz mediju?

Tas liecina, ka vairāki no tiem tiek uzturēti kā politisks projekts. Daļa šādu mediju savu darbību veic vienīgi pirms vēlēšanām. Piemēram, laikraksts «Dinaburg». Šīs avīzes nav jau trīsarpus gadu, tomēr pusgadu pirms vēlēšanām, tā atkal parādās. (..) Skaidrs, ka tas ir tīri politisks projekts.

Portālā «gorod.lv» priekšvēlēšanu kampaņas laikā parādījās jūs nomelnojoša intervija, kā jūs uz to raudzījāties?

Gribēju sūdzēt tiesā. Tomēr no otras puses, politiķiem jābūt pacietīgākiem, tāpēc pēc ilgām pārdomām es nolēmu tā nerīkoties.

Kā jums šķiet, vai šī nomelnojošā informācija ietekmēja daugavpiliešu attieksmi pret jums vēlēšanās?

Nē. Liela daļa pilsētas iedzīvotāju vēlēšanās atbalstīja Latgales partiju, bet es saņēmu lielāko skaitu «plusiņu». Neskatoties uz šo nomelnojošo kampaņu, «Saskaņa» savu rezultātu sasniegt nespēja. Tas laikam bija vienīgais veids, kā viņi varēja «aizķerties» un kaut ko izdarīt pilsētā. Uz normālu dialogu cerību bija maz. Atsevišķiem politiskajiem spēkiem zaudējums Daugavpilī – tā ir traģēdija. Pirmkārt «Saskaņai».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu