ZZS neatbalsta pašvaldību sadarbības teritoriju kā administratīvu vienību izveidošanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) neatbalsta pašvaldību sadarbības teritoriju kā administratīvu vienību izveidošanu, jo sadarbībai starp pašvaldībām ir jābūt brīvprātīgai, apliecināja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Tā Brigmanis komentēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) pausto nostāju, ka nekavējoties jāsāk teritoriālās reformas otrais posms, lai risinātu situāciju ar sadrumstaloto pašvaldību ainu. Ministrs norādījis arī uz plāniem par sadarbības teritoriju izveidi.

ZZS frakcijas vadītājs norādīja, ka Gerharda runa vērtējama kā ministra pārstāvētās partijas kongresam domāta uzstāšanās. Ministrs saprotot, ka Zaļo un zemnieku savienība neatbalsta sadarbības teritoriju izveidi. «Katra pašvaldība var izvēlēties savu ceļu. Ja tās izvēlas sadarboties, pašvaldībām nevajag apkārt zīmēt kādu speciālu teritoriju,» sacīja Brigmanis, skaidrojot, ka var būt objektīvas lietas, kas neļauj pašvaldībām sadarboties.

Kā ziņots, Gerhards 9.decembrī notikušajā nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK kongresā norādīja, ka Latvija ir viena no daudzskaitlīgākajām vai pat daudzskailtīgākā un sadrumstalotākā pašvaldību aina Eiropā. Politiķis uzsvēra, ka saprātīgs un loģisks pašvaldību tīkls ir par pamatu atbilstošu skolu, slimnīcu un citu nozīmīgu institūciju tīkliem. Savukārt pašlaik pārāk sīks administratīvais dalījums «noēd» resursus.

Gerhards uzskata, ka pašvaldībās ir dažādas partijas ar dažādām interesēm un viedokļu nesakritības un sīkumainības dēļ Latvija ir zaudējusi iespēju izmantot vairākus lielos projektus.

Jau vēstīts, ka plānotajām 29 pašvaldību sadarbības teritorijām jeb apriņķiem likumā paredzēts noteikt administratīvās teritorijas statusu, aģentūru LETA augustā informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāve Aiga Aizpuriete.

Valdības deklarācija paredz valstī izveidot pašvaldību sadarbības teritorijas. Ministru kabinetā maijā tika izskatīts informatīvais ziņojums «Par valsts administratīvi teritoriālo iedalījumu un valsts pārvaldes institūciju sadarbības teritoriju izveidi», kurā tika norādīts par 57 administratīvo teritoriju neatbilstību likuma nosacījumiem. Attiecīgi ar 2019.gadu plānots izveidot 29 pašvaldību sadarbības teritorijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu