Veidos siltumnīcefekta gāzu inventarizācijas un prognožu sagatavošanas sistēmu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ministru kabinets (MK) šodien atbalstīja noteikumu projektu, kas paredz izveidot Siltumnīcefekta gāzu (SEG) inventarizācijas un prognožu sagatavošanas nacionālo sistēmu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) norāda, ka šobrīd spēkā esošie MK noteikumi neietver jaunākās pārraudzības un ziņošanas prasības par SEG emisijām, kas pieņemtas balstoties uz ANO Vispārējo konvenciju par klimata pārmaiņām un Eiropas Savienības tiesību aktiem. Līdz ar to, MK noteikumus ir nepieciešams atjaunināt ar konkrētajās regulās iekļautajiem nosacījumiem.

Ministrijā norāda, ka Latvijā šobrīd SEG inventarizācijas nacionālā sistēma ir izveidota un darbojas, taču nav noteikta SEG prognožu nacionālā sistēma, kas saskaņā ar ES regulām ir obligāta prasība.

VARAM skaidro, ka noteikumi par sistēmas izveidošanu izstrādāti ar mērķi paplašināt esošo ikgadējās SEG inventarizācijas sistēmu ar tām institūcijām, kas iesniedz SEG darbības datus, piemēram, Valsts meža dienestu, Lauksaimniecības datu centru, Lauku atbalsta dienestu.

Tāpat sistēmas ieviešana ļaus noteikt atbildīgās institūcijas gan par darbības datu sagatavošanu un iesniegšanu, gan SEG aprēķiniem, gan nacionālās sistēmas koordinēšanu.

Iepriekš SEG prognožu sagatavošanas nacionālā sistēma nebija noteikta ar MK noteikumiem un nepieciešamā informācija tika sagatavota organizējot iepirkumus, kas saskaņā ar jauno tiesisko regulējumu vairs nav pieļaujams.

Tāpat plānots, ka ar informācijas sistēmas ieviešanu tiks sniegta iespēja papildināt ikgadējās SEG inventarizācijas kvalitātes kontroles un kvalitātes nodrošināšanas procedūras, un veikt citus nozīmīgus pasākumus.

VARAM skaidro, ka visa informācija, kas nepieciešama ikgadējai SEG inventarizācijas sagatavošanai, noteiktajās institūcijās tiek apkopota jau šobrīd, līdz ar to papildus finanšu līdzekļi plāna īstenošanai nebūs vajadzīgi. Savukārt dati, kas nepieciešami SEG prognožu sagatavošanai, pagaidām ir atsevišķu nozaru ministriju kompetencē, jo tās ir atbildīgas par savas nozares politikas izstrādi arī ilgtermiņā.

Atbilstoši Klimata konvencijai un Kioto protokolam Latvijai ir jāizveido nacionālā inventarizācijas un prognožu sistēma un katrus divus gadus un katrus četrus gadus ir jāsagatavo un jāiesniedz ziņojumi par SEG emisiju un ogļskābās gāzes piesaistes saistību izpildi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu