Ždanoku iekļauj Putina režīma sekmētāju sarakstā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Viļņā decembra sākumā notikušajā ceturtajā «Brīvās Krievijas forumā» tika izveidots Krievijas prezidenta Vladimira Putina vārdā nosaukts saraksts ar cilvēkiem, kuri, kā uzskata tā sastādītāji, ir atbildīgi par tiesiski bēdīgo situāciju Krievijā, un šajā opozicionāru veidotajā sarakstā iekļauta arī Eiropas Parlamenta deputāte no Latvijas Tatjana Ždanoka, liecina informācija «Brīvās Krievijas foruma» interneta vietnē.

«Brīvās Krievijas forumā», kas norisinājās no 3. līdz 4. decembrim, Krievijas opozicionāri «Putina sarakstā» nolēma iekļaut nozīmīgus pašreizējā Krievijas režīma pārstāvjus politiskajā, militārajā, tiesu, ekonomikas, informācijas un biznesa jomā. Sarakstā iekļauti cilvēki, kuri, kā norāda aktīvisti,

ir atbildīgi par «Krievijas Federācijas Konstitūcijas, Krievijas Federācijas kriminālkodeksa, Krievijas likumu, starptautisko tiesību pārkāpšanu».

«Putina sarakstā» ir pavisam 12 kategorijas.

Kategorijā «Vadoņi» iekļauti augsta ranga politiskie darbinieki. Tajā iekļauts Krievijas prezidents Vladimirs Putins, premjerministrs Dmitrijs Medvedevs, bijušais Krievijas prezidenta administrācijas vadītājs Sergejs Ivanovs, Krievijas Drošības padomes sekretārs Nikolajs Patruševs, ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu, Čečenijas vadītājs Ramzans Kadirovs, bijušais Valsts domes spīkers un pašreizējais Ārējā izlūkdienesta priekšnieks Sergejs Nariškins, bijušais finanšu ministrs Aleksejs Kudrins un Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins.

Kategorijā «Izpildītāji un iniciatori» iekļauti valsts iestāžu un daļēji valsts pārziņā esošu organizāciju vadītāji un uzņēmēji. Šajā kategorijā iekļauto vidū ir Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, vicepremjers Dmitrijs Rogozins, vicepremjers un bijušais sporta ministrs Vitālijs Mutko, finanšu ministrs Antons Siluanovs, bijušais ekonomiskās attīstības ministrs Aleksejs Uļukajevs un Putina padomnieks Sergejs Glazjevs.

«Tiesību grāvēju» vidū iekļauti vēlēšanu, tiesu, uzraudzības, tiesībsargājošo un spēka struktūru vadītāji un darbinieki. Šajā kategorijā iekļauta Krievijas Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītāja Ella Pamfilova, bijušais CVK priekšsēdētājs Vladimirs Čurovs, ģenerālprokurors Jurijs Čaika un Izmeklēšanas komitejas priekšsēdētājs Aleksandrs Bastrikins.

«Oligarhu» vidū iekļauti nozīmīgākie uzņēmēji, kuri no Putina režīma saņēmuši priekšrocības, un to vidū ir Romans Abramovičs, Oļegs Deripaska, Ališers Usmanovs, Arkādijs Rotenbergs.

Kategorijā «Partneri» iekļauti Putina tuvākie draugi, ar kuriem viņam bijušas biznesa attiecības kopš deviņdesmito gadu sākuma. Šajā kategorijā iekļauti miljardieri brāļi Arkādijs un Boriss Rotenbergi, Genadijs Timčenko un citi.

«Lakstīgalu» jeb dezinformācijas sekmētāju kategorijā iekļauti arī tādi Kremļa propagandisti kā Vladimirs Solovjovs un Dmitrijs Kiseļovs.

Savukārt «ārvalstu aģentu» kategorijā iekļauti Krievijai draudzīgi ārvalstu politiķi. Šajā kategorijā iekļauto vidū ir bijušais Vācijas kanclers Gerhards Šrēders, bijušais Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni, Čehijas prezidents Milošs Zemans, Moldovas prezidents Igors Dodons, Francijas Nacionālās frontes līdere Marina Lepēna un bijušais ASV valsts sekretārs Henrijs Kisindžers, kā arī Ždanoka.

Saraksta veidotāji solījuši to turpmāk precizēt un papildināt.

«Brīvās Krievijas forumu» šogad organizēja opozīcijas aktīvista Garija Kasparova komanda.

Foruma dalībnieku skaitā bija Krievijas Valsts domes bijušais deputāts Iļja Ponomarjovs, savukārt žurnāliste Ksenija Sobčaka un opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs, kas abi gatavojas startēt Krievijas prezidenta vēlēšanās, uz Viļņu bija atsūtījuši savus pārstāvjus.

Forumā piedalījās aptuveni 240 pazīstami Krievijas opozīcijas pārstāvji, sabiedriskie darbinieki un nevalstisko organizāciju pārstāvji diskutēja par savas valsts nākotni un gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, kā arī centās noskaidrot personas, kas ir atbildīgas par prezidenta Vladimira Putina darbībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu