Āfrikas cūku mēris pirmo reizi konstatēts mežacūkai Balgales pagastā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šonedēļ konstatējuši 27 jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumus mežacūku populācijā, turklāt sērga pirmoreiz konstatēta Talsu novada Balgales pagastā, kur atrasta viena no ĀCM nobeigusies meža cūka, zināja PVD.

Tāpat vīruss konstatēts pa divām meža cūkām Brocēnu novada Blīdenes pagastā, Kandavas novada Matkules pagastā, Lubānas novada Indrānu pagastā, Rēzeknes novada Kantinieku pagastā un Talsu novada Ģibuļu pagastā.

Tāpat ĀCM konstatēts pa vienai meža cūkai Dagdas novada Konstantinovas un Svariņu pagastos, Dobeles novada Bērzes un Zebrenes pagastos, Gulbenes novada Litenes pagastā, Jaunpils novada Jaunpils pagastā, Jelgavas novada Valgundes pagastā, Kandavas novada Kandavas pagastā, Krāslavas novada Ūdrīšu pagastā, Kuldīgas novada Kabiles pagastā, kā arī Limbažu novada Skultes pagastā, Madonas novada Praulienas pagastā, Pārgaujas novada Straupes pagastā, Tukuma novada Degoles pagastā, kā arī Talsu novada Lībagu un Abavas pagastos.

Līdz ar to mežacūku populācijā mēris šogad konstatēts 1345 dzīvniekiem 83 novadu 259 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu