Rīgas domes deputāti nevar tikt skaidrībā par sev piešķirtajām pilnvarām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas domes deputāti šodien sasauktajās komiteju ārkārtas sēdēs jautājumus pēc būtības neizskatīja, jo tajās nebija pieaicināti atbilstošie ziņotāji un deputāti nevarēja tikt skaidrībā, kurš ir tiesīgs noteikt komitejas jautājuma ziņotāju, novēroja aģentūra LETA.

Šodien tika sasaukta Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu sēde, kurā opozīcijas deputāti vēlējās runāt par kārtību, kādā Rīgā tiek apkarota prostitūcija.

Deputāts Mārtiņš Bondars (LRA) aģentūrai LETA norādīja, ka vēlās detalizētu skaidrojumu par medijos atspoguļoto operāciju, kad pašvaldības policisti veica kontrolpirkumus naktsklubos, lai konstatētu ar cilvēku tirdzniecību saistītus pārkāpumus. Kā ziņotājs šajā jautājumā tika pieaicināta Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) vadība.

Kā sēdes sākumā norādīja komitejas vadītājs Dainis Turlais (GKR), RPP priekšnieks Juris Lūkass uz jautājuma izskatīšanu nav ieradies, jo ir atvaļinājumā. Lūkasa vietā bija ieradies policijas priekšnieka vietnieka pienākumu izpildītājs Andrejs Aronovs.

Deputāti gan pauda neapmierinātību par to, ka kā ziņotājs nav pieaicināts Lūkass, jo tieši viņš būtu kompetents atbildēt uz visiem jautājumiem, tādēļ rosināja sēdi pārcelt līdz brīdim, kad RPP priekšnieks ierasties varēs. Turlais savukārt norādīja, ka sēdes sasaucējiem esot tiesības sēdi sasaukt un noteikt tās dienas kārtības jautājumus, taču noteikt, kurš būs ziņotājs, viņi nevarot. Tāpat deputāts apgalvoja, ka komitejas dienas kārtībā esošā informācija liecina, ka jautājuma ziņotājs ir Bondars, nevis Lūkass.

Deputāte Juta Strīķe (JKP) norādīja, ka, balstoties uz Vides aizsardzības un reģionālās ministrijas (VARAM) atzinumu, sēdes sasaucējiem ir tiesības noteikt gan dienas kārtību, gan ziņotāju.

Deputāti gan beigās izlēma Aronovu uzklausīt. Viņš ziņoja par operācijas veikšanas kārtību un normatīvajiem aktiem, kuri šīs operācijas regulē. Brīdī, kad komitejas locekļi vēlējās iztaujāt Aronovu, komitejas priekšsēdis norādīja, ka viņiem šādu tiesību nav un uz jautājumiem atbildēt drīkst tikai ziņotājs. Strīķe, imitējot iztaujāšanu, sevis interesējošos jautājumus uzdeva Bondaram kurš gan nebija spējīgs sniegt kompetentas atbildes.

Turlais norādīja, ka nākamā komitejas sēde būs janvārī, kur tad arī tiks detalizēti skatīts jautājums par pašvaldības policijas veikto operāciju.

Līdzīgi notikumi risinājās arī šodien sasauktajā Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas ārkārtas sēdē, kur opozīcija vēlējās spriest par SIA «Rīgas satiksme» valdes priekšsēdētāja Leona Bemhena atbilstību ieņemamajam amatam un viņu vēlējās redzēt kā ziņotāju.

Bemhens uz jautājuma izskatīšanu ieradies nebija, līdz ar ko opozīcija vēlējās sēdi pārtraukt līdz brīdim, kad pārstāvis varēs atbildēt uz viņus interesējošiem jautājumiem.

Komitejas vadītājs Vadims Baraņņiks (S) norādīja, ka šajā gadījumā opozīcijai ir tiesības sasaukt sēdi un noteikt tās dienas kārtību, taču sēdes laiku, vietu un ziņotāju nosaka komitejas priekšsēdis.

Opozīcija atsaucās uz VARAM skaidrojumu, ka tieši sēdes sasaucēji arī nosaka ziņotāju. Sēde tika pārtraukta, nesākot jautājuma izskatīšanu, jo deputātiem bija jāatgriežas uz domes sēdi, kurā tika spriests par pašvaldības budžetu.

Saskaņā ar likumu, sēdes turpinājums jāizsludina septiņu dienu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu