Neatbalsta ieceri nekavējoties sākt Āgenskalna tirgus remontdarbus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas domes deputāti piektdien noraidīja opozīcijas deputāta Jura Pūces (LA) priekšlikumu nekavējoties sākt remontdarbus Āgenskalna tirgus ēkā.

Pūce šī jautājuma izskatīšanā uzstājās kā ziņotājs, līdz ar to viņš pēc sava priekšlikuma izklāstīšanas atbildēja uz pozīcijas deputātu jautājumiem.

Deputāts norādīja, ka Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) jau jūlijā konstatējis tirgus slikto tehnisko stāvokli, taču Rīgas Centrāltirgus (RCT) nav darījis neko, lai šo stāvokli uzlabotu un kapitālā remonta vietā veicis vien «nenozīmīgus kosmētiskos remontus.»

Savukārt novembrī RCT, balstoties uz ekspertu atzinumiem, norādījis, ka tirgus ir pirmsavārijas stāvoklī, tā ekspluatācija rada apdraudējumu iedzīvotāju drošībai un to nepieciešams slēgt.

Līdz ar to Pūce rosināja uzlikt par pienākumu Rīgas domes Īpašuma departamentam nodrošināt, ka Āgenskalna tirgus ēkas kompleksa attīstībai nepieciešamie projektēšanas darbi tiek sākti ne vēlāk kā 2018.gada 1.maijā un nodrošināt, ka Āgenskalna tirgus attīstības plāna izstrādes un projektēšanas darbā tiek veikta valsts nozīmes kultūras pieminekļa glābšana ar tirgus funkciju saglabāšanu. Tāpat deputāts rosināja veikt dienesta pārbaudi par to, vai un pret kādām amatpersonām būtu ceļama prasība par valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa neuzturēšanu.

Deputāte Regīna Ločmele-Luņova (S) jautāja, vai Pūce ir iepazinies ar visu ekspertu sniegtajiem slēdzieniem par ēkas tehnisko stāvokli, un vai apzinās ēkas stāvokļa nopietnību. Viņa arī jautāja, vai, ņemot vērā to, ka uzņēmuma SIA «CMB», kas veica ēkas ekspertīzi, galvenais eksperts Artis Dzirkalis norādījis, ka par ēkas drošību negalvo un pats «savu kāju tur nespertu», Pūce būtu gatavs atbildēt par iedzīvotāju drošību, ja ēka sagrūtu.

Pūce norādīja, ka viņš neuzstāj uz ēkas ekspluatēšanu, bet gan uz to, ka tajā nekavējoties jāsāk remontdarbi. «Gluži pretēji, ēka joprojām ir brīvi pieejama, ņemot vērā tās bīstamību. Es ne reizi neesmu teicis, ka tas būtu atbalstāms. Mans mērķis ir to sakārtot,» sacīja Pūce.

Tāpat deputāte Ločmele-Luņova jautāja, vai Pūce ir informēts par to, ka Rīgas domes Īpašuma departamentam un AS «Rīgas Centrāltirgus» jau ir uzdots sagatavot priekšlikumus par Āgenskalna tirgus attīstību ar konkrētu rīcības plānu, finansējuma avotiem un termiņiem.

Savukārt deputāts Aleksejs Rosļikovs (S) mēģināja sasaistīt Pūces intereses Āgenskalna tirgus jautājumā ar viņa iespējamām privātām interesēm. «Āgenskalna tirgus teritoriju dala ar «Fēnikss laimētavu», un šī zīmola īpašnieks ir ziedojis jūsu sievas vadītajam uzņēmumam «Ascendum» teju pusmiljonu eiro. Vai ir pamats domāt, ka jūs āgenskalniešus cenšaties padarīt par līdzdalībniekiem kārtējā naudas līdzekļu afērā?» jautāja Rosļikovs.

Deputāts skaidroja, ka, aizverot tirgu, tiktu aizvērti arī galvenie iebraukšanas vārti, kas traucētu spēļu zālei pilnvērtīgi izmantot tai piederošo teritoriju, un aizdomīgs esot arī fakts, ka SIA «Alfors», kas ir laimētavas zīmola īpašnieks, ir vērsies pie RCT ar vēlmi izpirkt teritoriju, ko izmanto spēļu zāle.

Deputāti ilgstoši diskutēja par patiesajām Pūces interesēm, aizstāvot tirgus slēgšanu, tāpat domnieki sprieda par tirgus nākotni un to, kā ēka līdz šādam stāvoklim nonākusi.

Pūce vairākkārt iebilda pozīcijas deputātiem, nenoklausoties jautājumus, par ko saņēma vairākkārtējus aizrādījumus no domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (S).

Rīgas mērs arī pauda neizpratni par to, ka brīdī, kad bija jābalso par Pūces priekšlikumu, desmit no opozīcijas deputātiem zāli jau bija pametuši. «Jūs paši sasaucat ārkārtas sēdi, bet lielākā daļa pat nepaliek uz balsojumu. Var redzēt, kā jums patiesībā rūp tirgus nākotne,» sacīja Ušakovs.

Jau ziņots, ka nākamā gada sākumā uz rekonstrukcijas laiku tiks pārtraukta Āgenskalna tirgus darbība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu