Skaudra statistika: ik gadu vidēji 40 līdz 50 bērniem tiek diagnosticēta onkoloģiska kaite

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lai gan bērnu onkoloģisko saslimšanu rādītāji Latvijā pēdējos gados saglabājušies nemainīgi un precīzu ainu iezīmēt no valsts izbraukušo iedzīvotāju dēļ ir sarežģīti, ik gadu vidēji 40 līdz 50 bērniem tiek diagnosticēta onkoloģiska slimība, «Benu Aptiekas» diskusijā par bērnu onkoloģiju Latvijā norādīja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) hematoonkoloģe Gunita Medne.

Kā informēja «Benu Aptiekas» pārstāvji, pagājušajā nedēļā «Benu Aptiekas» kampaņas «Ar sirsnību pret slimību!» rīkotajā diskusijā speciālisti vērsa klātesošo uzmanību uz vecāku lomu bērnu veselības stāvokļa uzraudzībā, lai savlaicīgi konstatētu un iespēju robežās novērstu potenciālu saslimšanu.

BKUS hematoonkoloģe Žanna Kovaļova atzina, ka vecākiem jābūt modriem, laiku pa laikam bērnus rūpīgi pārbaudot vai vienkārši pajautājot, vai viss ir kārtībā, lai iegūtu pārliecību par bērna pašsajūtu. «Pie sliktas pašsajūtas vai simptomiem, kas rada bažas, noteikti būtu jāvēršas pie ģimenes ārsta, kurš var sniegt ieteikumus par tālākiem izmeklējumiem, ja tādi ir nepieciešami,» uzsvēra Kovaļova, piebilstot, ka jebkurš veidojums, kas bērnam tiek pamanīts, jāuzskata par ļaundabīgu līdz brīdim, kamēr nav iegūta pārliecība par pretējo.

Viņa atzina, ka gadījumos, kad bērniem nepieciešami padziļināti izmeklējumi, kurus valsts neapmaksā, kā, piemēram, izmeklējumi ar pozitronu emisijas tomogrāfu, vecāki vēršas pie Bērnu slimnīcas fonda. Līdzīgi rīkojas arī gadījumos, kad ārstniecība jānodrošina ārpus Latvijas.

Kovaļovas teikto apstiprināja BKUS fonda vadītāja Liene Dambiņa, atzīstot, ka gadījumos, kad valsts atbalsts ārstniecībai nav pieejams, vecāki vēršas pie Bērnu slimnīcas fonda, kas ik gadu vismaz 70 000 eiro atvēl bērnu onkoloģisko slimību ārstēšanas atbalstam.

BKUS radioloģe diagnoste Laura Muižniece sacīja, ka gadījumos, kad bērna sliktā pašsajūta rada aizdomas par potenciāliem nopietniem veselības traucējumiem, būtu nepieciešams veikt sonogrāfiju. «Sonogrāfija ir bērniem absolūti nekaitīgs izmeklējums, pēc kura vecāki uzreiz saņem atbildi, un nepieciešamības gadījumā mēs uzreiz arī varam izrunāt, kā rīkoties tālāk,» skaidroja Muižniece.

Savukārt SIA «Benu Aptieka Latvija» farmācijas vadītāja Vizma Vīksna norādīja, ka aptiekā strādājošais farmaceits bieži vien ir pieejamāks par ārstu, līdz ar to tieši aptieka nereti ir pirmā vieta, kur tiek sākta saruna un vērsta vecāku uzmanība, ka ar medikamentu iegādi vien var nepietikt. «Tablete ne vienmēr būs īstais ceļš. Ja redzam, ka tas ir nepieciešams, mēs noteikti iesakām veikt analīzes, apmeklēt ārstu un padomāt par izmeklējumiem,» uzsvēra Vīksna.

Kaut arī valsts sniegtais atbalsts bērnu onkoloģisko saslimšanu ārstniecībai ir samērā plašs, ne visos gadījumos tas ir pieejams un pietiekams. BKUS ārsti sacīja, ka šādos gadījumos vecāki vēršas vai nu pie Bērnu slimnīcas fonda, vai arī meklē ārstniecības iespējas ārpus Latvijas, kas arī ne visos gadījumos ir valsts apmaksātas, un tādējādi daudziem kļūst nepieejamas.

SIA «Benu Aptieka Latvija» mazumtirdzniecības direktore Anete Rožkalna vērsa uzmanību nepieciešamajam papildu atbalstam bērnu onkoloģisko slimību ārstniecībai, norādot, ka tieši tādēļ «Benu» rīko labdarības kampaņu «Ar sirsnību pret slimību!», kuras laikā sadarbībā ar Bērnu slimnīcas fondu, tiek vākti ziedojumi tiem Latvijas bērniem ar onkoloģiskām saslimšanām, kuriem nepietiek līdzekļu valsts neapmaksātu ārstniecības izdevumu segšanai.

Kā ziņots, «Benu Aptieka» sākusi labdarības kampaņu «Ar sirsnību pret slimību! Ziedo kopā ar Benu» bērniem ar onkoloģiskām slimībām. Kampaņas laikā saziedotos līdzekļus paredzēts novirzīt Latvijas bērniem ar onkoloģiskām saslimšanām valsts neapmaksātu ārstniecības izdevumu segšanai, kā arī piesaistīt sabiedrības uzmanību bērnu onkoloģijai Latvijā.

Kampaņā var piedalīties ikviens «Benu Aptiekas» lojalitātes kartes īpašnieks, kas iepērkas «Benu Aptiekās», visā Latvijā.

Kampaņas laikā katram pircējam būs iespēja līdzekļus, kas, iepērkoties aptiekās, uzkrājas «Benu Aptiekas» lojalitātes kartē, ziedot, lai bērniem ar onkoloģiskām saslimšanām sniegtu iespēju segt ārstēšanās izdevumus. Savukārt «Benu Aptieka» kampaņas laikā dubultos ikviena aptiekas pircēja ziedoto summu bērnu veselībai.

Kampaņa «Ar sirsnību pret slimību! Ziedo kopā ar Benu» ilgs līdz šā gada 24.decembrim.

«Benu aptieku» tīkla pārvaldītājas SIA «Benu aptieka Latvija» apgrozījums pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2016.gada 1.februāra līdz 2017.gada 31.janvārim, bija 41,909 miljoni eiro, kas ir par 7,2% vairāk nekā iepriekšējā finanšu gadā, bet peļņa samazinājās par 14,1% un bija 1,11 miljoni eiro, liecina «Firmas.lv» informācija.

«Benu aptieka Latvija» dibināta 1995.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 3 333 410 eiro. «Benu aptieka Latvija» pilnībā pieder «Phoenix Baltics Holding», kuras īpašniece savukārt ir Vācijas kompānija «Phoenix International Beteiligungs GmbH».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu