«Oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisija iztaujās Streļčenoku, Jurču un Kalnmeieru

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

«Oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisija šodien nolēma uz nākamo sēdi 4.janvārī aicināt ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru, bijušo Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku un pašreizējo KNAB priekšnieka vietnieci Ilzi Jurču.

Uz 4.janvāra komisijas sēdi jau iepriekš aicināta bijusī KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe un Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieks Juris Jurašs.

Streļčenoka un Jurčas aicināšanu ierosināja komisijas eksperts, Latvijas Juristu biedrības prezidents Aivars Borovkovs. Strīķes un Juraša publiski paustie viedokļi par lietas izmeklēšanu jau iepriekš bijuši pretēji tam ko komentējuši Streļčenoks un Kalnmeiers.

Ar «oligarhu» lietas aizsākšanu un izmeklēšanu savulaik nodarbojās vesela komanda, kuru uzraudzīja toreizējā KNAB apkarošanas bloka vadība - KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe, Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieks Juris Jurašs un Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore. Tiešais priekšnieks šai trijotnei tolaik bija kādreizējais KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks.

Neviena no šīm amatpersonām birojā vairs nestrādā. Streļčenoks apkarošanas bloka vadību atbrīvoja no amatiem, bet pats pērn bija spiests pamest amatu pēc tam, kad konkursā viņu atzina par nederīgu.

Lai arī nemaz neesot lasījusi lietas materiālus, par eksperti pieaicinātā bijusī Latvijas Policijas akadēmijas rektore Ārija Meikališa, šodien noklausoties «oligarhu lietā» minētā Ventspils mēra Aivara Lemberga uzstāšanos un prezentētos materiālus, pauda skarbu kritiku par lietas izmeklēšanas kvalitāti.

«Tās ir šausmas, tā izmeklēšana notikt nevar, ja tas tā ir bijis. Kvalitāte ir zem nulles, taču es gan neesmu redzējusi lietas materiālus,» paziņoja 2002.gadā kā iekšlietu ministra amata kandidāte no Aināra Šlesera pārstāvošās Latvijas Pirmās partijas puses virzītā Meikališa.

Kā ziņots, viesnīcas «Rīdzene» noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā «oligarhu lietā», kas tika ierosināta 2011.gadā.

KNAB veica kratīšanas vairākās vietās Latvijā, tostarp ietekmīgu politiķu īpašumos - Ventspils mēra Aivara Lemberga Puzes īpašumā, Rīgas domē un brīvostas pārvaldē, bijušā Tautas partijas līdera Andra Šķēles ģimenei piederošās SIA «Uzņēmumu vadība un konsultācijas» (UVK) telpās un citos uzņēmumos.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess KNAB un prokuratūrā tika izbeigts.

Tomēr šī lieta atkal aktualizējusies pēc tam, kad žurnālā «Ir» tika publicētas amatpersonu un uzņēmēju sarunas, kuras, iespējams, tika noklausītas «oligarhu lietā».

KNAB gan sācis dienesta pārbaudi par šo sarunu nokļūšanu publiskajā telpā. Šī pārbaude bija pēdējā, kas KNAB palikusi no aktualizētā skandāla par izbeigto «oligarhu lietu». Pārbaudes rezultāti netiek publiski izpausti, taču tie ir nodoti vērtēšanai Drošības policijā, kas komentārus pagaidām nesniedz.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu