Muita konfiscējusi divas reizes vairāk kontrabandas cigarešu nekā pirms gada

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas iestāžu kontroles pasākumu rezultātā šogad deviņos mēnešos konfiscēti 54,265 miljoni kontrabandas cigarešu, kas ir divas reizes vairāk nekā 2016.gada deviņos mēnešos, otrdien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē sacīja VID Muitas pārvaldes direktora pienākumu izpildītājs Raimonds Zukuls.

Tāpat muita 2017.gada deviņos mēnešos izņēmusi 6274 kilogramus tabakas, kas ir sešas reizes vairāk nekā pērn deviņos mēnešos, kad tika izņemti 1025 kilogrami tabakas.

Šogad izņemti arī 13 735 litri alkoholisko dzērienu, kas ir 3,7 reizes mazāk nekā pirms gada, kad tika izņemti 51 346 litri.

Vienlaikus būtiski - 12,5 reizes - šogad audzis muitas kontroles pasākumu rezultātā izņemtais ekspertīzē apstiprinātais narkotiku apmērs - šogad deviņos mēnešos izņemti kopumā 704 477 grami, kamēr pērn attiecīgajā periodā tika izņemti 56 165 grami. Zukuls skaidroja, ka izņemto narkotiku daudzuma pieaugums skaidrojams ar vairākiem gadījumiem lidostā, kad bēgļi no Somālijas mēģināja ievest Eiropā augu valsts produktus ar psihotropu iedarbību «catha edulis» jeb «khat».

Tāpat šogad izņemti 504 520 eiro skaidras naudas, kas ir 2,2 reizes mazāk nekā pērn deviņos mēnešos, kad tika izņemti 1,119 miljoni eiro. Šogad deviņos mēnešos izņemta arī 54 181 kontrafakta prece, kamēr pērn šajā periodā tika izņemtas 41 223 kontrafaktas preces.

Zukuls norādīja, ka no nelegālās apgrozības izņemto cigarešu absolūti lielākā daļa joprojām ir cigaretes ar Baltkrievijas un Krievijas akcīzes markām. Būtiski pieaudzis izņemto cigarešu skaits bez akcīzes markām.

Viņš arī piebilda, ka Latvijā nelegālajā cigarešu tirgū parādās cigaretes, kuras tiek ievestas no Lietuvas un Polijas, tā mazinot iespējamos riskus, ka Latvijas muitas iestādes atklās nelegāli ievestās cigaretes.

Šogad Muitas policijas pārvalde ir sākusi 224 kriminālprocesus par noziedzīgiem nodarījumiem muitas jomā. No šiem kriminālprocesiem 127 saistīti ar narkotikām, bet 74 ar tabakas izstrādājumiem.

Kriminālvajāšanas sākšanai nosūtīti 88 kriminālprocesi, tāpat šogad ir apturēta četru organizēto noziedzīgu grupējumu darbība. No kriminālvajāšanas sākšanai nosūtītajiem kriminālprocesiem 21 gadījumā noziegums klasificējas kā sevišķi smags, bet 49 kā smagi.

Pērn deviņos mēnešos muitas kontroles pasākumu rezultātā tika izņemti 26,584 miljoni kontrabandas cigarešu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu