«Rīgas satiksme» pēc akcīzes celšanas neplāno lūgt palielināt biļešu cenas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Uzņēmums «Rīgas satiksme» pēc akcīzes nodokļa celšanas no nākamā gada neplāno Rīgas domei lūgt pārskatīt biļešu cenas, lai kompensētu degvielas sadārdzināšanos. Pašlaik viena brauciena biļete maksā 1.15 eiro, bet, ja tā tiek pirkta pie vadītāja, tad pasažierim jāšķiras no diviem eiro.

«Rīgas satiksmes» pārstāvis Viktors Zaķis portālam TVNET skaidroja, ka «Rīgas satiksme» atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem aprēķina viena brauciena pašizmaksu, kura tiek rēķināta, dalot visus izdevumus, kas saistīti ar sabiedriskā transporta pakalpojumiem, ar pārvadāto pasažieru skaitu.

Tā kā pasažieru pārvadāšanas nodrošināšanai tiek izmantota degviela, kurai no nākamā gada 1.janvāra tiks palielināts akcīzes nodoklis, šī izmaksu pozīcija palielināsies un ietekmēs viena brauciena pašizmaksu par 0,3%.

Rīgas satiksme aprēķināto viena brauciena pašizmaksu iesniedz Rīgas domei, kura lemj par tarifa noteikšanu. Vienlaikus «Rīgas satiksme» neplāno lūgt Rīgas domei pārskatīt biļešu tarifu.

Viena gada laikā Rīgas satiksme izlieto aptuveni 13 miljonus litru degvielas.

Iepriekš ekonomists, domnīcas «Certus» valdes priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis norādījis, ka cenu palielinājums nozarēs, tostarp tirdzniecībā un citās, nebūs būtisks. «Rīgas satiksme» gan norāda, ka akcīzes celšana degvielai palielinās pašizmaksu.

Dombrovskis skaidroja - degvielas cenu kāpums nav liels - tie ir aptuveni četri centi par vienu litru degvielas. Lai saprastu, cik lielu iespaidu cenu kāpums atstās uz preces, pakalpojuma gala cenu, nepieciešams zināt, cik lielu daļu no uzņēmuma izdevumiem veido tieši degvielas cenas, klāstīja Dombrovskis.

Viņš sacīja, ka parasti tieši degvielas cenas nav tās būtiskākās, kas nozīmē, ka šajā gadījumā jārunā par niecīgu cenu pieaugumu. Kā piemēru Dombrovskis minēja auto pārvadājumus.

Saistībā ar Ministru kabineta pieņemtajiem grozījumiem likumā «Par akcīzes nodokli», kas paredz akcīzes nodokļa celšanu naftas produktiem 2018.gadā, jau no nākamā gada 1.janvāra autobraucēji jutīs izmaiņas degvielas cenās. Tās pieaugs, taču jāpiebilst, ka savulaik tās ir bijušas vēl krietni augstākas.

Pašlaik aptuveni 34% no degvielas gala cenas veido akcīzes nodoklis, tādējādi akcīzes nodokļa palielināšana tiešā veidā ietekmēs naftas produktu cenas Latvijā, TVNET norādīja degvielas tirgotājs Neste Latvija.

No 2018.gada 1.janvāra šo izmaiņu ietekmē benzīna akcīzes likme pieaugs par 4 centiem litrā, dīzeļdegvielas – par 3,1 centu litrā, savukārt šķidrās propāna gāzes – par 3,8 centiem litrā. Papildus akcīzes likme tiek aplikta ar PVN 21% apmērā, kā rezultātā no jaunā gada uz akcīzes pieauguma rēķina degvielas cena kāps par 4,8 centiem benzīnam, par 3,8 centiem dīzeļdegvielai, bet šķidrajai propāna gāzei par 4,6 centiem litrā.

Savukārt no 2018.gada 1.jūlija akcīzes nodoklis tiks celts lauksaimnieku dīzeļdegvielai, tādēļ tās akcīzes likme pieaugs par 0,6 centiem litrā, bet ar PVN cena palielināsies par 0,7 centiem litrā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu