Sesks: Liepāja kļuvusi par eksporta pilsētu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Ievērojamais apstrādes rūpniecībā saražoto preču pieaugums Liepājā saistāms ar eksportētās produkcijas lielo īpatsvaru. Pilsēta nedaudz zaudējusi savas pozīcijas tūrisma un mākslas nozarēs, taču Liepāju pamatoti var uzskatīt par eksporta pilsētu, atskatoties uz aizvadītā gada norisēm, ceturtdien intervijā «Rietumu radio» sacīja Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks («Liepājas partija»).

«Aizvadītajā gadā strādājām pie pilsētas lomas un atpazīstamības starptautiskā mērogā, piesaistot zinošus, kreatīvus cilvēkus, investīcijas un tūristus. Ekonomikā piedzīvotas zināmas izmaiņas un galvenais bijis nezaudēt pamatmērķus, atrodot pilsētas vietu jaunajā ekonomikas modelī, un stiprināt šīs pozīcijas,» norādīja Sesks.

Lielāko daļu 2017.gada Liepājas pilsētas tautsaimniecības nozaru apgrozījuma veido rūpniecība, sastādot 24,3% no kopējā apgrozījuma. 17,8% veido būvniecības nozare, transporta nozare sastāda 14,2%, zivsaimniecība, mežsaimniecība un lauksaimniecība veido 3,8% no kopējā apgrozījuma, savukārt izmitināšanas, ēdināšanas sektori, kā arī mākslas, izklaides un atpūtas nozares sniedz 2% ieguldījumu kopējā apgrozījumā.

«Apstrādes rūpniecībā saražoto preču apjoma pieaugums, salīdzinot ar 2016. gadu, ir aptuveni 200 miljoni eiro un 79% no saražotās produkcijas tiek eksportēta, tādējādi Liepāju pamatoti var uzskatīt par eksporta pilsētu,» sacīja Liepājas domes priekšsēdētājs.

Atskatoties uz 2017. gadā paveikto, Sesks neslēpa, ka rādītāji ir pozitīvi un izaugsme piedzīvota teju visās sfērās. Veiksmīgi funkcionē 139 jauni uzņēmumi, radītas 932 jaunas darba vietas, attīstīta pilsētas infrastruktūra un audzis arī atalgojuma līmenis. Vidēja darba alga sabiedriskajā sektorā ir 809 eiro, privātajā sektorā - 937 eiro.

Sākot ar 2017.gadu, atskaitot ūdens un zemes transporta tīklus, Liepāja ir savienota ar 60 dažādām eiropas un pasaules pilsētām. «Tiesa, pagaidām gan tas notiek ar Rīgas lidostas starpniecību, bet tas nemaina ievērojamo pilsētas sasniedzamības uzlabošanos, kas, savukārt, plašāk atver Liepājas durvis gan privātu, gan juridisku personu vajadzībām un mērķiem, un jau šogad ir atstājis iespaidu uz pilsētas ekonomiku,» norādīja Sesks.

«Liepāja kļuvusi ļoti daudzfunkcionāla, uz dažādu jomu attīstību tendēta pilsēta. Spriežot pēc statistikas rādītājiem, varam konstatēt, ka pilsētas ekonomikas sirdspuksti ir rūpniecības un ostas kravu apjoma pieaugums, kuri demonstrē pilsētas konkurētspēju un tieksmi attīstīties. Šogad sasniegtais ir loģisks mērķtiecīga darba iznākums, kas uzskatāms par drošu pamatu tālākai pilsētas attīstībai,» sacīja Liepājas domes priekšsēdētājs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu