Pārtrauc pacientu uzņemšanu Straupes narkoloģiskajā slimnīcā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Šodien Straupes narkoloģiskajā slimnīcā pārtrauks uzņemt pacientus.

Visi narkoloģiskā profila pacienti, kuriem nepieciešama narkoloģiskā palīdzība, tiks uzņemti Strenču psihoneiroloģiskās slimnīcā.

Jau vēstīts, ka VM Straupes narkoloģiskās slimnīcas telpas Pārgaujas novada pašvaldībai plāno nodot līdz nākamā gada februārim.

Pārgaujas novada domes priekšsēdētājs Hārdijs Vents (Vienoti novadam) aģentūrai LETA pieļāva, ka Lielstraupes pils atjaunošanai varētu piesaistīt fondu finansējumu un meklēt iespējas kā iesaistīties programmās, ar kuru starpniecību varētu iegūt vēsturiskās celtnes atjaunošanai nepieciešamo pusmiljonu eiro.

Vēl aizvien arī nav skaidrs, kas vēlāk pilī varētu atrasties. Vents bilst, ka pašvaldība ir tiesīga tur darboties, kā to atļauj likums, piemēram, ierīkot tūrisma informācijas centru vai rīkot aktivitātes kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā.

Tomēr viņš solīja, ka pašvaldība uzklausīs iedzīvotāju skatījumu par Lielstraupes pils nākotni, jo novadnieka īpašuma pāriešanu pašvaldības pārziņā vērtē neviennozīmīgi.

Taujājot par to, kas notiks ar no Straupes narkoloģiskās slimnīcas atkarīgo jauniešu rehabilitācijas centru «Saulrīti», Vents informēja, ka centrs savu darbību beigs līdz ar šī gada beigām, kad beidzas tās līgums ar Veselības miistriju (VM), taču ir izveidojusies biedrība, kas gatava pārņemt tā funkcijas. Vispirms tai ir jāuzvar VM) rīkotā iepirkumā par šī pakalpojuma sniegšanu, tomēr pašvaldība ir gatava rehabilitācijas centram ļaut līdzšinājā vietā darboties arī pēc tam, kad pils komplekss pāries tās atbildībā, apliecināja Vents.

Kā vēstīja telekanāls LNT, Pārgaujas novada dome savā īpašumā saņems ne tikai Straupes pili, bet vēl arī 13 nekustamos īpašumus, kas saistīti ar slēdzamo slimnīcu. VM apsolījusi visus īpašumus atdot Pārgaujas novadam bez atlīdzības. Pašvaldība piekritusi pārņemt visus šos nekustamos īpašumus, un to pārņemšana neradīšot slogu pašvaldības budžetam.

Vienlaikus neesot skaidrs, vai VM izvirzīs kādus aizliegumus nākotnē īpašumus ieķīlāt vai pārdot izsolē, tāpat neesot skaidrs, kur pašvaldība iegūs nepieciešamos 450 000 eiro, lai izremontētu Lieltraupes pili.

VM pārstāvis Oskars Šneiders aģentūrai LETA iepriekš skaidroja, ka Straupes narkoloģisko slimnīcu plānots slēgt pamatojoties uz tās stāvokli gan gan infrastruktūras, gan cilvēkresursu ziņā.

Viņš skaidroja, ka Straupes slimnīcas vadība vairākkārtīgi informējusi par situāciju slimnīcā un nepieciešamību pieņemt lēmumus par turpmāko tās darbu.

Pēc Šneidera teiktā, slimnīca norādījusi, ka slimnīcas ārstniecības personāls nav pietiekams, savukārt telpu tehniskais stāvoklis un aprīkojums neatbilst normatīviem par pamatprasībām ārstniecības iestādē, turklāt atsevišķas ēkas daļas ir pat avārijas stāvoklī, apdraudot gan pacientus, gan personālu. «Nav savienojama veselības aprūpes iestādes atrašanās telpās ar fiziski neatbilstošu un bīstamu vidi,» uzsver VM pārstāvis.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka, lai nodrošinātu slimnīcas tālāku normatīvajiem aktiem un līgumam atbilstošu un darbību, nepieciešami ļoti lieli finansiāli ieguldījumi, kādi slimnīcas rīcībā nav.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu