Eiropas cilvēka Latvijā titulu iegūst tenisiste Aļona Ostapenko

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Titulu «Eiropas cilvēks Latvijā» šogad ieguvusi tenisiste Aļona Ostapenko, šovakar svinīgā ceremonijā paziņoja nevalstiskās organizācijas «Eiropas kustība Latvijā» pārstāvji.

Balsotāji laureāti bija raksturojuši kā personu, kura ļauj Latvijas karogam plīvot par godu uzvarai Eiropā un pasaulē, ar smagu darbu sasniedz uzvaras, kā arī norādījuši, ka darbs un sportistes atdeve iedvesmo un saliedē sabiedrību.

2016.gada balvas ieguvējs, kvantu fiziķis, matemātiķis Andris Ambainis skaidroja, ka tenisistes uzvara «French Open» turnīrā bijis lielisks panākums un vēlēja daudz panākumu Ostapenko arī turpmāk. Balva tenisistei tiks nodota janvāra beigās.

Balsojuma finālā tika izvirzīti trīs pretendenti, kuru vidū bija arī «TechHub Riga» līdzdibinātājs, vadītājs Andris Bērziņš. Viņu balsotāji bija raksturojuši kā Latvijas digitālo jaunuzņēmumu «attīstības motoru» un cilvēku, kurš gada laikā ir palīdzējis neskaitāmiem jaunuzņēmumiem radīt eksportspējīgus produktus un pakalpojumus, kas Latvijas ekonomikai pienes vairākus miljonus eiro gadā.

Finālā iekļuva arī režisore, dramaturģe un starpdisciplināru mākslas projektu autore Krista Burāne, kuru balsotāji raksturojuši kā labāko Eiropas vērtību pārstāvi, kā arī norādījuši, ka viņas darbība iedvesmo un liek būt aktīviem vides un demokrātisko vērtību aizstāvībā.

Šogad tituls tika pasniegts jau 20.reizi, tādēļ pasākuma ievadā vārds tika dots iepriekšējo gadu titula ieguvējiem, kuri izteica savus vēlējumus Latvijai un Eiropai.

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (V) novēlēja nevalstiskajai organizācijai «Eiropas kustība Latvijā» turpināt titula pasniegšanas tradīciju un pauda prieku, ka balvu ieguvušās personības nav saistītas tikai ar politiku. «Eiropa esam mēs un šeit. Latvijas valsts un nācijas vērtības sakņojas Eiropā,» piebilda deputāte.

Balsošana par Eiropas cilvēka Latvijā titulu sākās 28.oktobrī un noslēdzās 27.decembrī.

Uz titulu pretendēja arī EP deputāts Artis Pabriks (V), Latvijas Universitātes asociētais profesors Ivars Ījabs, Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs, TV raidījuma vadītājs, improvizators Jānis Skutelis, Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra «Re: Baltica» izpilddirektore un redaktore Sanita Jemberga, kā arī Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele un Olimpiskais čempions skeletonā Martins Dukurs.

Savukārt labāko pieciniekam tika izvirzīti Dukurs, Ziemele, Ostapenko, Bērziņš un Burāne.

Titulu ik gadu piešķir cilvēkam, kurš ar saviem darbiem devis vislielāko ieguldījumu Latvijas vārda popularizēšanā Eiropā un Eiropas kopējo vērtību integrēšanā Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu