Robežsardzei plāno piešķirt tiesības reģistrēt informāciju par visām Latvijas ārējo robežu šķērsojošajām personām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Valsts robežsardzei plānots piešķirt tiesības reģistrēt un saglabāt informāciju par visām Latvijas ārējo robežu šķērsojošajām personām un viņu ceļošanas dokumentiem, kā arī šo personu transportlīdzekļiem.

Ministru kabinets (MK) šodien atbalstīja grozījumus Latvijas valsts robežas likumā, kuri paredz sagatavot noteikumus, kas Valsts robežsardzei dos tiesības reģistrēt un saglabāt informāciju par visām Latvijas ārējo robežu šķērsojošajām personām un viņu ceļošanas dokumentiem, kā arī šo personu valdījumā esošajiem transportlīdzekļiem, ar kuriem tās šķērso ārējo robežu, un to dokumentiem.

Grozījumi Latvijas Republikas valsts robežas likumā stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas Saeimā.

Šobrīd tiesiskais regulējums atļauj reģistrēt informāciju tikai trešo valstu piederīgajiem, kuri šķērso Latvijas ārējo robežu.

Informācijas saglabāšana par visiem Latvijas ārējo robežu šķērsojošajiem ļaus savlaicīgi identificēt personas, kuras var radīt potenciālus draudus valsts drošībai, sabiedrības kārtībai un drošībai vai sabiedrības veselībai.

Turklāt šī informācija tiks izmantota Valsts robežsardzes un citu tiesībaizsardzības iestāžu riska izvērtējuma sagatavošanai, kas ir visefektīvākais instruments, lai savlaicīgi spētu veikt nepieciešamos pasākumus Latvijas iekšējās drošības, sabiedriskās kārtības un sabiedrības drošības nodrošināšanai.

Iekšlietu ministrija norāda, ka robežpārbaudes ir tikai viens no rīkiem, kas paredzēti pretdarbībai potenciālajiem riskiem valsts drošībai vai sabiedrības kārtībai un drošībai vai sabiedrības veselībai un terorisma draudiem. Svarīga ir ne tikai attiecīgo subjektu, kas rada minētos draudus, atklāšana robežšķērsošanas vietās, bet arī informācija par identificētu potenciālo šāda veida subjektu un to atbalstītāju pārvietošanos vēsturi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu