Sievietes attiecībās Latvijā dažkārt tiek pazemotas un spīdzinātas veidos, ko grūti iedomāties

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai arī sievietes, kas cietušas no vardarbības, gana prasmīgi iemācījušās nogrimēt uzsistos zilumus un slēpt citas gūtās traumas, līdzcilvēkiem, pamanot vardarbību, piemēram, kaimiņu ģimenē, vajadzētu par to ziņot policijai. Grozījumi Krimināllikumā, kas stājās spēkā šā gada 1. janvārī, paredz, ka to var darīt arī bez cietušā piekrišanas arī tad, ja nodarīti viegli miesas bojājumi.

Centra «Marta» vadītāja Iluta Lāce skaidro, ka viegli miesas bojājumi nozīmē darba spēju zaudēšanu no 7 līdz 21 dienai vai paliekošus veselības traucējumus līdz 10% uz visu dzīvi. Vaicājot, vai arī gadījumā, ja līdzcilvēki pamanījuši uzsistus zilumus, nepieciešams zvanīt policijai, speciāliste akcentē, ka mēs neviens neesam speciālists, lai noteiktu nodarītā apmērus. Sākot kriminālprocesu, tiek veikta ekspertīze, kas nosaka, kādas smaguma pakāpes miesas bojājumi ir nodarīti – viegli, vidēji vai smagi.

Iluta Lāce; centrs "Marta"
Iluta Lāce; centrs "Marta" Foto: Artūrs Krūmiņš/TVNET

Ja kāds ir liecinieks vardarbībai kaimiņos vai uz ielas, ir jāzvana un par to jāziņo policijai, un šīs institūcijas pārstāvji nedrīkst palikt vienaldzīgi. Šobrīd cietušajai personai pašai nav obligāti jāraksta iesniegums un ar parakstu jāapliecina pāridarījums, lai tiktu sākts kriminālprocess. «Mēs kā valsts uzņemamies atbildību par cietušās personas dzīvību un sākam darbības, lai pasargātu šo cilvēku. Personai, kas ir atbildīga par vardarbību, var piemērot dažādus soda veidus – var tikt piemērots cietumsods līdz trim gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods,» stāsta centra vadītāja.

Vardarbība
Vardarbība Foto: Artūrs Krūmiņš/TVNET

Iluta Lāce arī uzsver, ka Latvijā visbiežāk no vardarbības cieš sievietes un viņas bieži ir tik ciešās attiecībās ar varmāku, kurās viņas tiek ietekmētas, pazemotas un spīdzinātas tādos veidos, ko mums pat grūti iedomāties, ka būtiski ir nevainot sievietes par notikušo. Izmaiņas likumā var sekmēt cietušās sievietes iespējas tikt prom no varmākas, dodot brīvu telpu, lai viņa pati var saprast, kā rīkoties tālāk un kādu dzīvi viņa vēlas dzīvot.

Vardarbība
Vardarbība Foto: Artūrs Krūmiņš/TVNET
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu