Latvijas slavenākajai lācenei Ilzītei apritēs 17

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Velga Vītola

Šonedēļ Līgatnes dabas takas aicina uz Latvijas slavenākās lācenes Ilzītes 17 gadu jubilejas svinībām. 11. janvārī nebrīvē dzimušo lāceni izaudzināja zvērkope Velga Vītola. Ilzīte ir vienīgais Eiropā zināmais lācis, kas nav ēdis ne grama mātes piena.

Lācene Ilzīte piedzima 2001. gada 11. janvārī Līgatnes dabas takās. Tobrīd mazais ķepainis svēra vien 500 gramu. Turklāt lāča mamma no jaundzimušā atteicās, tāpēc par Ilzītes «audžumammu» kļuva zvērkope Velga Vītola. Ilzīte auga kopā ar Velgas bērniem. Lācēna augšanai sekoja līdzi visa Latvija. Nu jau Ilzīte sver 150 kilogramus.

Lācene Ilzīte sava mūža laikā ne reizi nav pat mēģinājusi doties ziemas guļā, jo parasti to pirmajā dzīves gadā dzīvniekam iemāca mamma.

Nebrīvē dzimušajiem un dzīvojošajiem lāčiem tas nav nekas neparasts.

Ilzītes dzimšanas dienā – 11. janvārī – būs gan svētku torte, gan cienasts viesiem, gan kopīga apsveikuma dziesmas dziedāšana. Plkst. 12:00 par godu dzimšanas dienai Ilzīte saņems īpašu torti, kas gatavota no dažādiem lāču gardumiem – laša, riekstiem, medus, biezpiena. Tradicionāli torti gatavo un pasniedz viņas «audžumamma», Līgatnes dabas taku darbiniece Velga Vītola.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu