SAB direktors: Latvijā elektronisku vēlēšanu ieviešana radītu drošības riskus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijā elektroniskas vēlēšanu sistēmas ieviešana radītu drošības riskus, pirmdien Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā» atzina Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors Jānis Maizītis.

Maizītis izteicās, ka ar lielām «fobijām nav slims», taču, ikdienā saskaroties ar viņam pieejamo informāciju, secinājis, ka valstij labāk būtu saglabāt esošo vēlēšanu procesa kārtību.

«Labāk pasvītrot to krustiņu un mīnusiņu, tad būsim daudz drošāki un nebūsim ar drošības riskiem ietekmēti,» uzsvēra Maizītis.

SAB direktors gan norādīja, ka pats galvenais priekšvēlēšanu procesā ir pievērst uzmanību ziņu saturam un iepazīties ar pēc iespējas plašāku mediju saturu. «Galvenais, kas notiek mūsu galvās, [..] nesapīties virsrakstos, izlasīt vairākus, nevis tikai vienu rakstu,» piebilda SAB šefs.

Latvijā arī iepriekš bijušas diskusijas par vēlēšanu nodrošināšanu internetā. 2014.gada nogalē Saeima noraidīja attiecīgu kolektīvo iesniegumu, pamatojoties uz Satiksmes ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, kā arī Latvijas Atvērto tehnoloģiju asociācijas ekspertu viedokļiem. Viņi iepriekš komisijas sēdēs uzsvēra, ka šādu vēlēšanu ieviešanai nav pieejami tehnoloģiski risinājumi, kas būtu droši un tajā pašā laikā nodrošinātu Satversmē nostiprināto aizklātuma principu.

Pērn izskanēja ziņas, ka Lietuvas valdība, kas ieplānojusi izveidot informācijas sistēmu balsošanai internetā, gādās, lai šī sistēma būtu absolūti droša. Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite gan paudusi viedokli, ka balsošana internetā negarantētu aizklātumu un drošību.

Diskusijās par vēlēšanu nodrošināšanu internetā bieži vien tiek piesaukta Igaunija, kur šāda sistēma jau darbojas. Aģentūra LETA iepriekš ziņoja, ka pirms vairākiem gadiem ASV Mičiganas universitātes un nevalstiskās organizācijas «Open Rights Group» ekspertu komanda veica pētījumu un atzina, ka Igaunijas sistēma nav pienācīgi aizsargāta pret kiberuzbrukumiem. Analītiķi ieteica Igaunijai atteikties no balsošanas internetā.

Latvijā tuvākās vēlēšanas notiks šogad oktobrī, kad pilsoņi ievēlēs 13.Saeimu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu