Debates: Kādēļ latviešu diaspora nespēj būtiski ietekmēt vēlēšanu rezultātus?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Diaspora veido vismaz piekto daļu Latvijas piederīgo. Aplēses rāda, ka tie varētu būt apmēram 370 tūkstoši, no kuriem ap 240 tūkstošiem dzīvo Eiropā. No tiem gan tikai 90 tūkstošiem bija tiesības piedalīties 12. Saeimas vēlēšanās, un vēl mazāks skaits šīs tiesības izmantoja - nedaudz vairāk kā 23 tūkstoši.

Eiropas Parlamenta vēlēšanās diasporas līdzdalības rādītāji savukārt ir nedaudz augstāki nekā Latvijas iedzīvotāju vidū. Vai aktīvāka Latvijā esošo politisko partiju darbība ārvalstīs varētu palielināt diasporas līdzdalību vēlēšanās? Tas būs 10.janvāra publisko debašu jautājums, ko debašu asociācija «QUO tu domā?» rīko sadarbībā ar Eiropas Latviešu apvienību.

Tiek lēsts, ka Rīgas vēlēšanu apgabalā, kam pieskaita diasporas balsis, ārvalstīs mītošo balsstiesīgo Latvijas pilsoņu skaitam atbilstu astoņas Saeimas deputātu vietas. Tas ir ievērojams skaits un aktīvas līdzdalības gadījumā varētu būtiski ietekmēt vēlēšanu rezultātu. Šo debašu mērķis būs noskaidrot «par» un «pret» argumentus politisko partiju aktīvākai darbībai ārpus Latvijas.

Debatēs katram runātājam ir jāieņem konkrēta un argumentēta pozīcija attiecībā uz apspriežamo jautājumu: par vai pret. Katru pusi pārstāvēs trīs spēcīgi runātāji – jomas eksperti, pieredzējuši debatētāji, kas šoreiz nepārstāvēs savu personīgo viedokli, bet prezentēs spēcīgus argumentus. Pēc debatēm Dr.Inta Mieriņa (LU Diasporas un migrācijas pētījumu centrs) sniegs ieskatu pētījumu datos par diasporas politisko līdzdalību. Uzreiz pēc tam sekos diskusijas PROVIDUS pētnieces Agneses Lāces vadībā.

Debatētāji

PAR:

MĀRTIŅŠ ZEMĪTIS, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

KRISTĪNE TARVIDA – Ar pasaules pieredzi Latvijā pārstāve

DĀRTA MAIJA ZAĶE – pieredzējusi debatētāja*

PRET:

ELĪNA PINTO – Eiropas Latviešu apvienība, vicepriekšsēde

IMANTS BREIDAKS, manabalss.lv, izpilddirektors

EDGARS KLĒTNIEKS – pieredzējis debatētājs*

Debates vadīs PROVIDUS pētniece Agnese Lāce

Pasākums notiks 10.janvārī plkst.17:30-19:30 Eiropas Savienības mājas 2.stāvā, Aspazijas bulvārī 28.

Ikvienam iespēja skatīties tiešraidi TVNET.

Pasākuma Facebook lapa

Debates rīko Debašu asociācija «QUO tu domā?» sadarbībā ar Eiropas Latviešu apvienību (ELA). Tās ietilpst diasporas pilsoniskajai līdzdalībai veltītā debašu darbnīcu ciklā «Simts balsis Simtgadē», kas ELA paspārnē 2017.gadā aizsākts Zviedrijā un Vācijā un 2018.gadā turpināsies Austrijā, Francijā un Īrijā. Darbnīcu ciklu atbalsta LR Kultūras ministrija Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu