NRA pasūtīta aptauja: Gan latviski, gan krieviski runājošie vēlas ZZS kā koalīcijas veidotāju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Par vēlamāko nākamās koalīcijas veidotāju gan latviski runājošie, gan krievvalodīgie uzskata Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), liecina pēc laikraksta «Neatkarīgā Rīta Avīze» pasūtījumā pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas rezultāti.

Valdības veidotāja tiesības ZZS gatavi piešķirt kopumā 31,7% vēlētāju, bet «Saskaņai» - 22%. Turklāt ZZS uzticību teju vienādās daļās pauduši gan latviski, gan krieviski savās ģimenēs runājošie pilsoņi, kamēr «Saskaņu» atbalstošo latviešu un krievvalodīgo attiecība ir viens pret pieci.

Nacionālās apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) ir trešā populārākā partija, kurai vēlētājs uzticētu valdības veidošanu - uz to norādījuši 18% vēlētāju. Tai seko Latvijas Reģionu apvienība (LRA) - 16,5% un «Vienotība» - 12,3%. Šo politisko spēku atbalstītājos ir pārliecinošs latvisko vēlētāju pārsvars.

Aptauja parāda, ka 72% ZZS atbalstītāju ir pret tās sadarbību koalīcijā ar «Saskaņu». Pret tās pieaicināšanu valdībā ir arī absolūts vairākums pārējo ar potenciālu iekļauties valdība partiju atbalstītāju.

ZZS vēlētāji par sadarbības partneri, pirmkārt, gribētu redzēt VL-TB/LNNK, otrā izvēle ir «Vienotība», bet trešā LRA.

Savukārt nacionālās apvienības vēlētāji kā pirmo partneri koalīcijā min ZZS, kurai seko LRA un Jaunā konservatīvā partija.

Tikmēr starp tiem vēlētājiem, kas kā pirmo izvēli valdības veidošanā nosaukuši «Saskanu», 37% ZZS labprāt redzētu kā tās sabiedroto. Starp ZZS atbalstītājiem tikai 18% būtu ar mieru šādai savienībai. Aptaujā arī redzams, ka 6% «Saskaņas» atbalstītāju labprāt valdībā to redzētu sadarbojamies ar VL-TB/LNNK, bet šādu savienību atbalstītu arī 3% VL-TB/LNNK elektorāta.

Vēl 10% vēlētāju koalīcijas veidošanu uzticētu «No sirds Latvijai», 9,9% - Jaunajai konservatīvajai partijai, 5,2% - politiskajam spēkam «Kustība «Par!«», 4% - partijai «KPV LV», bet 9,1% vēlētāju koalīcijas veidošanu uzticētu kādai citai partijai.

Savukārt 43,8% aptaujāto nav varējušie sniegt konkrētu atbildi uz šo jautājumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu