Sudraba rosinās publiskot 4.janvāra sēdes protokolu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

«Oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāja Inguna Sudraba tuvākajā komisijas sēdē rosinās publiskot 4.janvāra sēdes protokolu.

Slēgtās sēdes protokolu un stenogrammu publiskot bija lūdzis komisijas loceklis Andrejs Judins (Par!/V). Viņš iesniegumā Sudrabai uzsvēra, ka komisijas deputātu vairākums nevēloties, lai 4.janvārī iegūtā informācija būtu publiski pieejama un izmantota komisijas galaziņojumā.

«Ņemot vērā, ka sēdē tika apspriesti jautājumi par kriminālprocesa kvalitāti un apstākļiem, kas traucēja izmeklēšanu analizējamajā kriminālprocesā, 4.janvārī parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdes laikā iegūtās informācijas pieejamības ierobežošanai nav pamata un tā traucē parlamentārās izmeklēšanas mērķu sasniegšanu, jo ierobežo parlamentārās izmeklēšanas komisijas deputātu iespēju izmantot 4.janvārī iegūto informāciju, lai gatavotu komisijas galaziņojumu,» teiks Judina vēstulē Sudrabai.

Sudraba savā «twitter» kontā publicējusi atbildi Judinam, kurā norāda, ka

vienpersoniski nevar lemt par sēdes ieraksta publiskošanu,

jo, ka sēde būs slēgta, komisijas locekļi nolēma kopīgi un uz viņu jau tā skatoties ar aizdomām.

Sudraba uzsver, ka, pēc Saeimas kārtības rullī noteiktā, ziņas par komisijas slēgto sēdi sabiedrībai var izpaust vienīgi ar komisijas priekšsēdētāja un sekretāra kopēju piekrišanu. Tajā pašā laikā Sudraba apzinoties, ka «atsevišķi komisijas locekļi vēlas jebkādā veidā radīt šaubas par komisijas vai tās vadītāju rīcības likumību», tādēļ viņa to nedarīs kārtības rullī noteiktajā procedūrā, bet rosinās izlemt tuvākajā komisijas sēdē.

Sudraba arī nepiekrīt Judina argumentam, ka sēdē izskanējušās informācijas ierobežošanai nav pamata un tā traucē parlamentārās izmeklēšanas mērķu sasniegšanu. Viņa uzsver, ka komisijas locekļi ar visu informāciju var iepazīties. Tāpat, ja kaut ko no ierobežotās pieejamības informācijas vajagot iekļaut gala ziņojumā, par to varot lemt atsevišķi.

Iepriekš minētajā sēdē tika iztaujāti ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, bijusī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja vietniece Juta Strīķe, bijušais KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks, pašreizējā KNAB priekšnieka vietniece Ilze Jurča, bijušais Drošības policijas (DP) priekšnieka vietnieks, Pretterorisma centra vadītājs Juris Leitietis un bijušais KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieks Juris Jurašs.

Gan pirms sēdes, gan tās laikā raisījās kaismīgas diskusijas, vai šai komisijas sēdei jābūt slēgtai.

Parlamentārās izmeklēšanas komisija par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā tika izveidota 2017.gada jūlijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu