Sudraba rosinās «Oligarhu lietas» izmeklēšanas komisijai publiskot slēgtās sēdes stenogrammu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

«Oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāja Inguna Sudraba (NSL) rosinās komisijas sēdē lemt par Saeimas deputāta Andreja Judina (Par!/V) priekšlikumu noņemt 4.janvāra slēgtās sēdes protokolam un stenogrammai ierobežotās pieejamības statusu.

To Sudraba paziņojusi sociālā tīkla «facebook.com» kontā publicētajā atbildes vēstulē parlamentārietim.

Politiķe skaidroja, ka ziņas par komisijas slēgto sēdi atklātībai var sniegt vienīgi ar komisijas priekšsēdētāja un sekretāra kopēju piekrišanu. «Tomēr, apzinoties [..] komisijas atsevišķu locekļu vēlēšanos jebkādā veidā radīt šaubas par komisijas vai tās vadītāju rīcības likumību, uzskatu par neiespējamu vienpersoniski vai kopā ar komisijas sekretāru rīkoties atšķirīgi (pretēji) komisijas kopīgajam lēmumam un atcelt informācijas ierobežotas pieejamības statusu», norāda komisijas vadītāja.

Tāpēc deputāte rosinās šo jautājumu izlemt komisijas sēdē. Saskaņā ar Saeimas mājaslapā publicēto informāciju, tuvākā komisijas sēde paredzēta 15.janvārī.

Sudraba arī pauž, ka nevar piekrist Judina argumentam, ka informācijas pieejamības ierobežošanai nav pamata un tā traucē parlamentārās izmeklēšanas mērķu sasniegšanu, jo ierobežo parlamentārās izmeklēšanas komisijas deputātu iespēju izmantot 4.janvārī iegūto informāciju, lai gatavotu komisijas galaziņojumu.

Komisijas priekšsēdētāja to pamato, norādot uz Saeimas Kārtības rullī noteikto, ka parlamenta komisiju slēgto sēžu materiāli ir ierobežotas pieejamības informācija. Otrkārt, parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļiem nav nekādu ierobežojumu iepazīties ar komisijas darba materiāliem, tostarp jebkuras sēdes protokolu un stenogrammu, skaidro Sudraba.

«Treškārt, gadījumos, kad komisijas gala ziņojumā ir jāietver valsts noslēpumu saturoša vai ierobežoti pieejama informācija, konkrētajai galaziņojuma daļai tiek piešķirts attiecīgs informācijas statuss un šai daļai publiskā pieejamība tiek nodrošināta normatīvajos aktos noteiktā kārtībā,» pauž politiķe.

Kā ziņots, Judins aicina publiskot «Oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas 4.janvāra slēgtās sēdes protokolu un stenogrammu.

Politiķis norāda, ka tas ir atkārtots aicinājums publiskot šo informāciju. Komisijas deputātu vairākums nevēloties, lai 4.janvārī iegūtā informācija būtu publiski pieejama un izmantota komisijas galaziņojumā, uzsver Judins.

Šajā sēdē tika iztaujāti ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, bijusī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja vietniece Juta Strīķe, bijušais KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks, pašreizējā KNAB priekšnieka vietniece Ilze Jurča, bijušais Drošības policijas (DP) priekšnieka vietnieks, Pretterorisma centra vadītājs Juris Leitietis un bijušais KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieks Juris Jurašs.

Iesniegumā komisijas priekšsēdētājai Sudrabai Judins pauž, ka sēdē uzklausītās personas nesniedza nedz slepenu, nedz konfidenciālu informāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu