Kas kopīgs epilepsijai ar depresiju? Skaidro zinātnieki

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunā pētījumā zinātnieki atklājuši pierādījumus tam, ka pastāv nozīmīga saikne starp epilepsiju un depresiju.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Epilepsia», to, ka ģenētiska saikne starp šiem traucējumiem varētu pastāvēt, pētnieki nojauta jau sen, tomēr šajā pētījumā pirmo reizi tam ir izvirzīti pierādījumi.

Pētījums (Angļu val.)

Pētnieki izanalizēja 192 cilvēkus no 60 ģimenēm, kurās vairākiem locekļiem bija epilepsija. Šo cilvēku garastāvokļa svārstības dzīves garumā tika salīdzinātas ar pārējās ASV populācijas vidējo garastāvokli.

Pētnieki atklāja, ka garastāvokļa traucējumi ir biežāk sastopami to cilvēku starpā, kuri slimo ar fokālo epilepsiju, kad traucējumus piedzīvo tikai atsevišķa smadzeņu daļa. Savukārt garastāvokļa svārstību pieaugums vispārējās epilepsijas gadījumā - kad traucējumi novērojami visās smadzenēs - netika novērots.

«Depresija cilvēkiem, kas slimo ar epilepsiju, bieži vien netiek nopietni ņemta vērā un rezultātā netiek ārstēta. Ārstiem vajadzētu nopietnāk pievērsties arī epileptiķu garastāvokļa svārstībām, jo tas varētu nozīmīgi uzlabot to dzīves kvalitāti,» komentēja ārsts Garijs A. Heimans (Gary A. Heiman).

Pētījuma rezultāti atbalsta teoriju, ka tie cilvēki, kuri slimo ar fokālo epilepsiju, ir depresijas un citu garīgo traucējumu riska grupā.

Epilepsiju ar depresiju cilvēki saistījuši jau pirms 2500 gadiem, kad «medicīnas tēvs» Hipokrats rakstīja, ka melanholiķi bieži kļūst par epileptiķiem, bet epileptiķi par melanholiķiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu