Divus gadus vecs bērns iedzer kanalizācijas cauruļu tīrīšanas līdzekli

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Vakar divus gadus vecs zēns nogādāts slimnīcā ar lūpu, mutes un gremošanas orgānu ķīmisku apdegumu, jo bija piekļuvis kanalizācijas cauruļu attīrīšanas līdzeklim un to iedzēris, pavēstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola.

NMPD mediķi gada pirmo divu nedēļu laikā snieguši palīdzību septiņiem bērniem vecumā līdz trīs gadiem, kuri piekļuvuši sadzīves ķīmijai. Ķīmija atradusies bērnam pieejamās vietās, piemēram, etiķis uz galda ieliets krūzē, kanalizācijas cauruļu attīrīšanas līdzeklis brīvi pieejams nolikts virtuvē zem galda, tāpat bērni piekļuvuši pieejamā vietā atstātai pudelei ar hlora šķīdumu, grīdas tīrīšanas līdzeklim, veļas pulvera kapsulām un nagu lakas noņemšanas līdzeklim.

Mediķi ir noraizējušies, ka pieaugušo neuzmanība apdraud bērnu veselību un pat dzīvību. Šā iemesla dēļ mediķi atgādina, ka sadzīves ķīmija jāglabā drošā, bērniem nepieejamā vietā, piemēram, aiz aizslēgtām durvīm vai augstākos plauktos. «Bērns, ieraugot krāsainu pudeli vai uzrakstus, košu kastīti ar zīmējumiem vai mīkstas krāsainas veļas pulvera kapsulas, nepaliks vienaldzīgs un noteikti mēģinās iepazīt tuvāk. Ņemot vērā, ka mazi bērni pasauli iepazīst ne tikai ar acīm un rokām, bet arī lielā mērā ar muti, tad noteikti mēģinās pagaršot,» uzsvēra Vītola, piebilstot, ka šīs vielas var izraisīt mutes dobuma, barības vada un elpceļu ķīmiskus apdegumus.

Mediķi uzsver, ka pieaugušo pienākums ir novērst nelaimes gadījumus un nepieļaut, ka bērna rokās nokļūst šīs bīstamās vielas, tomēr, ja noticis negadījums un bērns piekļuvis sadzīves ķīmijai, to ielicis mutē vai, iespējams, arī ieēdis vai iedzēris, nekavējoties jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, zvanot uz tālruni 113.

NMPD atgādina, ka saindēšanās gadījumā noteikti nav ieteicams pašam izraisīt vemšanu, jo tas nozīmē, ka ķīmiskā viela organismā pārvietosies otrreiz, līdz ar to arī apdegums būs otrreiz. Tāpat nav ieteicams dzert daudz ūdens, jo tas tikai pastiprina vielas iespējamo uzsūkšanos asinīs.

Saindēšanās gadījumā mediķi aicina izskalot bērnam muti un dot izdzert maziem malkiem ne vairāk kā 100 mililitrus ūdens, kas nedaudz var mazināt ķīmiskas vielas koncentrāciju. Turklāt svarīgi saglabāt lietotās vielas iepakojumu, lai mediķiem būtu zināms tās sastāvs.

Jau ziņots, ka kopumā aizvadītajā diennaktī NMPD mediķi devušies uz 1042 izsaukumiem, no tiem 141 bija saistīti ar dažāda rakstura traumām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu