Organizācija: Arvien vairāk bēgļu ģimeņu izvēlas palikt uz dzīvi Latvijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Lai arī nedaudz, tomēr pieaudzis to patvēruma meklētāju skaits, kas izvēlējušies palikt Latvijā, secināms pēc biedrības «Patvērums «Drošā māja»» vadītājas Sandras Zalcmanes teiktā LNT raidījumā «900 sekundes».

(ziņa precizēta)

Pašlaik pagājis gads kopš biedrība sniedz sociālā darbinieka un sociālā mentora pakalpojumus. Zalcmane uzsver, ka ir pieaudzis to patvēruma meklētāju skaits, kuri izvēlas palikt Latvijā - ja pirms gada tās bija divas ģimenes, patlaban jau 10 pēc uzturēšanās «Muceniekos» ir atradušas sev jaunu dzīvesvietu.

Zalcmane uzsver, ka cilvēkam ir tiesības pašam izvēlēties vietu, kur dzīvot. Viņa norāda, ka arī no sabiedrības ir atkarīgs, cik ērti patvēruma meklētāji jutīsies Latvijā un varēs šeit iedzīvoties.

Jautāta par situāciju, kad iepriekš patvēruma meklētāji pēc nonākšanas Latvijā izbrauca uz citām valstīm, Zalcmane teica, ka to izraisīja nedrošība, ar ko cilvēki saskārās savas praktiskās dzīves sakārtošanā. Cilvēki labprātāk devās uz valstīm, kur viņus var balstīt pazīstamu tautiešu kopiena.

Pašlaik esot tendence, ka cilvēki atgriežas Latvijā un ir motivēti «mesties iekšā» - mācīties latviešu valodu un darīt citas lietas, kas nepieciešamas dzīves nodrošināšanai mūsu valstī.

Pēc Iekšlietu ministrijas datiem līdz 2017.gada 31.decembrim, atbilstoši ES pārvietošanas programmai, uz Latviju ir pārvietotas 367 personas. Patvēruma meklētāju galvenās izcelsmes valstis 2016.-2017.gadā bijušas Sīrija un Eritreja.

Biedrības «Patvērums «Drošā māja»» sociālo darbinieku un sociālo mentoru atbalsts 2017.gada decembrī kopumā nodrošināts 102 starptautiskās aizsardzības personām - 24 ģimenēm un 20 individuālām personām. Viņu vidū bija 52 sievietes un 50 vīrieši, tostarp 60 pilngadīgas un 42 nepilngadīgas personas.

Palīdzība visbiežāk tika sniegta dokumentu kārtošanā, pavadības nodrošināšanā uz dažādām iestādēm, palīdzības punktiem un jurista/ psihologa konsultācijām. Klienti saņēmuši arī praktisku atbalstu sadzīvisku jautājumu risināšanā.

Pakalpojums tiek nodrošināts Patvēruma meklētāju centrā «Mucenieki» un ārpus tā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu