DVI sākusi pārbaudi par iespējamu trešo personu piekļuvi e-veselības lietotāju datiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Datu valsts inspekcija (DVI) ir sākusi pārbaudi par iespējamu trešo personu piekļuvi e-veselības sistēmas lietotāju personīgajiem datiem, zināja DVI.

Inspekcija norādīja, ka e-veselības sistēmā tiek apstrādāti ļoti jūtīgi dati, kuru nonākšana trešo personu rokās varētu radīt ārkārtējas sekas attiecībā uz datu subjektiem, līdz ar to arī sistēmas pārziņa veiktajiem drošības pasākumiem būtu jābūt atbilstošiem augstākajiem drošības standartiem.

Kā ziņots, otrdien plkst.13.14 Nacionālā veselības dienesta (NVD) informācijas sistēmai un e-veselībai notika uzbrukums. Taču plkst.15.56 sistēmas darbība tika atjaunota.

Uzbrukums NVD informācijas sistēmai, tostarp e-veselībai, bija plānots un notika vienlaicīgi no vairāk nekā 20 valstīm, vai vismaz datorsistēmām, kas uzdodas nākam no tādām, žurnālistiem sacīja Veselības ministrijas valsts sekretārs Aivars Lapiņš.

Starp tām ir gan Eiropas Savienības valstis, gan valstis ārpus tās, tostarp tādas kā Trinidada un Tobago, kā arī citas, teica Lapiņš.

Viņš norādīja, ka uzbrukuma rezultātā nekavējoties tika atslēgta pieeja sistēmai no ārpuses, un pēc incidenta iesaistījās visas struktūras un dienesti, kas Latvijā atbildīgi par šiem jautājumiem. Aizvien notiek izmeklēšana, uzsvēra Lapiņš.

Pēc Lapiņa paustā, uzbrukuma laikā notika vairāk nekā 10 000 pieprasījumu īsā laika sprīdī, kas sistēmas darbībā nav normāli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu