CERT.LV: Uzbrukums e-veselības sistēmai organizēts ar mērķi diskreditēt projekta tēlu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Uzbrukums e-veselības sistēmai otrdienas vakarā vēl turpinājās, taču, pateicoties tehniskajām pretdarbībām, tas kļuva neefektīvs un sistēma bija pieejama pakalpojumu ņēmējiem, intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» norādīja CERT.LV direktores vietnieks Varis Teivāns.

Teivāns atzīst, ka šobrīd pāragri spriest, vai uzbrukums bija plānots no Latvijas, bet skaidrs ir tas, ka to organizējis kāds, kuram bijusi motivācija negatīvi ietekmēt šī projekta publisko tēlu. Savu mērķi šis kāds ir sasniedzis, sacīja Teivāns.

CERT.LV rīcībā nav ziņu, ka būtu skartas citu valstu līdzīgas sistēmas, līdz ar to jāsecina, ka uzbrukums plānots tieši e-veselības sistēmai, konkrētai e-veselības sistēmas daļai.

Teivāns vēlreiz apstiprināja, ka dati uzbrukumā nav noplūduši, vienkārši pārslogota sistēma.

Kā ziņots, otrdien plkst.13.14 Nacionālā veselības dienesta informācijas sistēmai un e-veselībai noticis uzbrukums.

VM vietnē «Twitter» paziņoja par uzbrukumu un informēja, ka sadarbībā ar uzņēmumu «Lattelecom» un dienestiem tiek darīts viss, lai sistēmas darbību atjaunotu.

Datu valsts inspekcija (DVI) ir sākusi pārbaudi par iespējamu trešo personu piekļuvi e-veselības sistēmas lietotāju personīgajiem datiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu