Kaimiņam par ētikas normu pārkāpumu rosina liegt piedalīties vienā Saeimas sēdē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un pieprasījumu komisija par ētikas normu pārkāpumu rosina liegt deputātam Artusam Kaimiņam (KPV LV) piedalīties vienā parlamenta plenārsēdē.

Deputāts Valdis Kalnozols (ZZS) iesniegumā Ētikas komisijai bija prasījis izvērtēt Kaimiņa izteikumus un saukt viņu pie atbildības, nosakot «augstāko soda mēru», kā arī veicināt, lai Kaimiņš publiski atsauktu savus apgalvojumus un atvainotos.

«Kopš brīža, kad Artuss Kaimiņš ir kļuvis par Saeimas deputātu, viņš neskaitāmas reizes aizvainojoši un neētiski izteicies par mani un citiem kolēģiem,» iesniegumā komisijai skaidroja Kalnozols. Īpaši viņš izcēla 16.novembra un 7.decembra Saeimas sēdes, kad Kaimiņš debašu laikā vērsies pie Kalnozola. Kā piemēru viņš minēja šādas Kaimiņa replikas: «Kad pēdējo reizi savu sievu siti?», «Aizej pie ārsta, ja gribas!», «Tu nodarbojies ar emocionālo vardarbību šeit», «Tu esi slims!», «Un es sapratu, Valdi Kalnozol, manuprāt, jūs tiešām esat traks».

Kalnozols prasīja izvērtēt izteikumus, kas esot personīgi aizskaroši viņam un ģimenes locekļiem. «Lūdzu izvērtēt manu iesniegumu ne tikai par manu personīgo aizskaršanu un apvainojumu, bet arī par manas sievas un bērnu aizskaršanu,» iesniegumā pauda Kalnozols.

Kalnozols skaidroja, ka viņa iesniegums balstās uz viņa sievas iepriekš uzrakstīto iesniegumu. «Man nav pieņemami, ka Kaimiņš Saeimā ievieš principus, kas bija «Suņu būdā», cenšoties aizvainot cilvēkus,» teica Kalnozols. Viņš gan gribēja, lai sīkāk visu deputātiem paskaidrotu sieva, kas bija ieradusies uz sēdi.

Viņa sieva Kristīne Kalnozola atzina, ka šodien viņai ir iespēja paskatīties Kaimiņam acīs. «Protams, mēs varam runāt par to, vai tas bija apgalvojums, vai subjektīvais pieņēmums, vai viedoklis. Protams, var runāt par to, kādā kontekstā tas bija pateikts. Jūs aizskārāt Kalnozola privātās dzīves aspektus. Mums ir bērni, kas iet skolā. Tā rīcība, kas varēja sekot pēc šādiem izteikumiem, ir neaptverama,» teica Kalnozola.

Kaimiņš Kalnozolu pāra izteikumiem nepiekrita, uzsverot, ka Kalnozols pats ir pārkāpis ētikas normas, citējot arī kādu Kalnozola ierakstu sociālajā tīkla «Facebook», kurā, izmantojot necenzētu leksiku, Kalnozols vērsies pret kādu personu.

Taču Kalnozola sieva uzsvēra, ka Kaimiņš esot novirzījies no iesnieguma būtības, savukārt viņai ir «visas tiesības» Kaimiņa apgalvojumus uztvert personīgi, uzsverot, ka viņa izteikumi tāpat vistiešākā veidā ietekmējot pāra bērnus.

Deputāts Ivars Brīvers (LRA) sacīja, ka komisijā redzētais varētu kalpot par daudzu citu iesniegumu izskatīšanu, tāpēc viņš aicināja Kaimiņu un Kalnozolu vērtēt savu rīcību. «Vadim Kalnozolam vēlētos ieteikt - jūs tomēr ļoti mīlat slēpties aiz sieviešu brunčiem. Vai tas ir vīrieša cienīgi?» vaicāja Brīvers, kurš gan atzina, ka Kaimiņš ir pārkāpis Ētikas kodeksa 7.punktu.

Arī parlamentārietis Aldis Adamovičs (V) uzsvēra, ka izskatāmajā gadījumā ir «nevietā un ļoti sliktā nozīmē» pieminēta Kalnozola sieva un ģimene, tāpēc, viņaprāt, ētikas normas ir pārkāptas.

Brīvers aicināja Kaimiņam izteikt mutvārdu brīdinājumu, kas fiksējams komisijas protokolā, taču parlamentārietis Jānis Vucāns (ZZS) mudināja - lai vērstos pret šādas prakses - aizvainot vienam otru - izplatīšanos Saeimā, būtu jāapsver iespēja piemērot Kaimiņam vienu no lielākajiem sodiem - liegt piedalīties plenārsēdēs.

Tad komisijas deputāti izteica viedokļus, cik plenārsēdes liegt Kaimiņam apmeklēt. Vucāns piedāvāja aizliegt Kaimiņam piedalīties divās sēdēs, taču šādu rosinājumu deputāti noraidīja, lemjot rosināt Kaimiņam aizliegt piedalīties vienā plenārsēdē.

Komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (S) atzina, ka šī ir pirmā reize šajā sasaukumā, kad tiks lemts par šāda soda mēra piemērošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu