Saeimā beidz pastāvēt NSL frakcija; Sudrabu varētu atsaukt no «oligaru lietas» komisijas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas Prezidijs šodien izskatīja deputāta Ringolda Baloža iesniegumu par izstāšanos no partijas «No sirds Latvijai» (NSL), līdz ar to šī frakcija oficiāli beigusi pastāvēt. Tas saistīts ar to, ka pēc Baloža izstāšanās NSL frakcijā palika četri deputāti, bet Saeimas Kārtības rullī noteiktais minimālais parlamentāriešu skaits frakcijā ir vismaz pieci.

Četri deputāti, kas palika NSL frakcijā - Inguna Sudraba, Gunārs Kūtris, Aivars Meija, Romāns Mežeckis - turpmāk parlamentā darbosies kā pie frakcijām nepiederošie deputāti.

Saeimai pēc deputātu iesnieguma būs jālemj par NSL pārstāvju atsaukšanu no Saeimas Nacionālās drošības komisijas un Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas.

Izjūkot NSL frakcijai, deputāti var lemt arī par Sudrabas atsaukšanu no «Oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijas. Likumā ir noteikts, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi tiek iecelti Saeimas kārtības rullī noteiktajā kārtībā - vienādā skaitā no katras Saeimas frakcijas deputātiem. Saeima lēma, ka «Oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijā tiek iecelts pa vienam cilvēkam no katras frakcijas.

«Oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāja vairs nepārstāv nevienu frakciju, un deputāti var lemt par viņas atsaukšanu,

apstiprināja parlamentā.

Par izmaiņām komisiju sastāvā Saeima var lemt pēc desmit deputātu iesnieguma vai arī pēc paša parlamentārieša lūguma atsaukt viņu no kādas komisijas.

Tāpat Saeimas frakcijām ik gadu tiek piešķirts noteikts līdzekļu apjoms saimnieciskajiem un reprezentācijas izdevumiem. Piešķirto līdzekļu apjoms atkarīgs no deputātu skaita frakcijā - patlaban desmit eiro uz katru deputātu mēnesī. Pie frakcijām nepiederošajiem deputātiem līdzekļi saimnieciskajiem un reprezentācijas izdevumiem netiek piešķirti. NSL līdere Sudraba gan aģentūrai LETA uzsvēra, ka šos līdzekļus NSL teju nav tērējusi.

Vēl Saeimas frakcijās ir noteikts darbinieku štata vienību skaits. Tas atkarīgs no deputātu skaita frakcijā, un to reglamentē Saeimas Prezidija lēmums. Katrā frakcijā ir viena tehniskā sekretāra vieta un, piemēram, ja frakcijā ir pieci deputāti tad papildu viena konsultanta štata vieta, ja no sešiem līdz desmit deputātiem, tad papildu vecākā konsultanta štata vieta utt.

Saeimas autobāze nodrošina transporta pakalpojumus gan Saeimas frakcijām, gan pie frakcijām nepiederošajiem deputātiem. Saeimas autobāzes autotransporta izmantošanu reglamentē īpaši Saeimas Prezidija apstiprināti noteikumi, kas noteic, ka frakcijām tiek piešķirtas automašīnas pastāvīgā lietošanā un frakcijas nepieciešamības gadījumā var izsaukt papildu automašīnas. Turpretim pie frakcijām nepiederošie deputāti darba vajadzībām var izmantot Saeimas autobāzes automašīnas pēc izsaukuma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu