Ārste: Pat ar datorprogrammām pieredzējušam mediķim e-recepšu izrakstīšana prasa ilgu laiku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Kompensējamo medikamentu receptes izrakstīšana e-veselības portālā aizņem vairāk par divām minūtēm pat tiem ārstiem, kuri vairāk nekā desmit gadus lietojuši speciālās ārstu datorprogrammas, jauno e-veselības sistēmu vērtēja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) prezidente Sarmīte Veide.

Turpretī papīra formā un ārstu lietotajās speciālajās datorprogrammās to var veikt 30 sekundēs, piebilda Veide.

Pēc viņas paustā, LĢĀA regulāri informē ģimenes ārstus par to, kā rīkoties e-veselības sistēmas darbības traucējumu gadījumos. Gada pirmajās divās nedēļās asociācija katru darba dienu saņēma ziņas no ģimenes ārstiem, ka tiek novēroti sistēmas darbības traucējumi, piemēram, bijusi neparedzēta servera kļūda vai nav bijusi atļauta pieeja.

Pēc Veides paustā, pat tad, kad neparādās sistēmas darbības traucējumu paziņojumi, tāpat sistēma strādā lēni, un īpaši izteikti tas ir visaktīvākajā darba laikā, kad no vienas darbības līdz otrai ir jāgaida pārāk ilgi. Šī iemesla dēļ, kamēr e-darbnespējas lapa un e-recepte nefunkcionē pilnvērtīgi, ģimenes ārsti atliekam citu funkcionalitāšu lietošanu, tostarp veselības pamatdatu ievadi, e-nosūtījumus un citus.

Veide uzsvēra, ka e-veselības portāls ir neērts, tajā jāveic daudz lieku darbību un izrakstāmie vai izrakstītie dokumenti ir nepārskatāmi, turklāt nesatur visu nepieciešamo informāciju. «Sistēma pati nepalīdz novērst kļūdas un nepiedāvā risinājumus,» norādīja asociācijas prezidente.

Veide kritizēja, ka Veselības ministrija (VM) nav izstrādājusi noteikumus situācijām, kad e-darbnespējas lapu nevar atvērt piecu darbdienu laikā un nevar noslēgt tehnisku iemeslu dēļ. Ministru kabineta noteikumi risinājumu, kad nav iespējams izdot darbnespējas lapu elektroniski, neparedz, tāpēc, ja nav iespējams darbību veikt elektroniski, ārsti ir spiesti izdot darbnespējas apliecinājumus pacientiem papīra formā.

Veide piebilda, ka asociācija joprojām nav saņēmusi valsts atbildīgo iestāžu, tostarp Ministru kabineta, VM un citu ministriju, atbildi uz asociācijas 8.decembra vēstuli un tajā iekļauto lūgumu nekavējoties piesaistīt informācijas tehnoloģiju speciālistus, kas noskaidrotu e-veselības sistēmas darbības trūkumu cēloņus un tos novērstu tā, lai netiktu apdraudēts pacientu ārstēšanas darbs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu