Zinātnieki atklājuši vienu no radošuma atslēgām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka tēja ievērojami uzlabo cilvēka koncentrēšanās spējas un radošumu jau dažu minūšu laikā pēc tās nobaudīšanas.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Food Quality and Preference», Ķīnas psihologu komanda veica divus testus, kuros piedalījās 50 vidēji 23 gadus veci studenti.

Pētījums (Angļu val., 328 Kb, pdf)

Pusei eksperimenta dalībnieku pirms uzdevuma veikšanas bija jāizdzer tasīte melnās tējas, kamēr otra puse nobaudīja glāzi ūdens. Pirmajā testā dalībniekiem bija no klucīšiem jāuzbūvē interesanta un radoša konstrukcija, bet otrajā testā bija jāizdomā stilīgs nosaukums fiktīvam nūdeļu restorānam.

Dalībnieku rezultātus novērtēja citi studenti, kas testos nepiedalījās.

Rezultātā tējas dzērēji sasniedza ievērojami labākus rezultātus nekā ūdens dzērēji. Īpaši konstrukcijas būvēšanā.

Pētījums pierāda, ka tēja cilvēkam atraisa kreativitāti un pozitīvi ietekmē tā kognitīvās spējas. Tajā pašā laikā Ķīnas zinātnieki atzīst, ka pētījuma dalībnieki eksperimenta laikā uzņēma relatīvi nelielu tējas daudzumu; dzerot tēju ilgāku laiku un regulārāk, rezultāti varētu nebūt tik pozitīvi.

«Šis pētījums palīdz saprast, kā tēja iedarbojas uz cilvēka radošumu. Zināms, ka tieši divas sastāvdaļas, kas atrodamas tējā, pozitīvi iedarbojas uz cilvēka spēju koncentrēties. Tas ir kofeīns un teanīns,» rakstīts pētījumā.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu