Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis var pārsniegt bīstami augstu atzīmi, brīdina LVĢMC

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Daugavā pie Jēkabpils svētdien par 20 centimetriem ir pārsniegts palieņu applūšanas līmenis, turklāt šodien Daugava var pārsniegt arī bīstami augstu ūdens līmeni, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

(Pievienotas pēdējās divas rindkopas.)

Daugavas augšteces posmā no Zapadnaja Dvina (Krievija) līdz Polockai (Baltkrievija) ūdens līmenis diennakts laikā ir pazeminājās par trim līdz desmit centimetriem, bet pie Verhņedvinskas (Baltkrievija) tas paaugstinājās par trim centimetriem.

Pēc LVĢMC datiem, Latvijas teritorijā Daugavā no Piedrujas līdz Jersikai ūdens līmenis paaugstinājās par pāris centimetriem. Daugavas posmā no Polockas līdz Jēkabpilij novērojama reta līdz bieža vižņu iešana, savukārt Daugavā pie Pļaviņām ir ledus sega ar torosiem.

Pie Jēkabpils svētdien plkst.3 ūdens līmenis sasniedza palieņu applūšanas līmeni, līdz plkst.7 tika novērotas ūdens līmeņa svārstības, bet jau šobrīd plkst.10 atkal par 15 centimetriem tika pārsniegts palieņu applūšanas līmenis. Kopš 18.janvāra Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis ir paaugstinājies par 2,7 metriem.

Daugavā pie Zeļķiem turpinās pakāpeniska ūdens līmeņa pazemināšanās - plkst.10 tur ūdens līmenis bija 5 centimetri virs bīstami augstā ūdens līmeņa.

Daugavā pie Pļaviņām šajā naktī ūdens līmenis paaugstinājās par 70 centimetriem, bet līdz palieņu applūšanas līmenim vēl palicis vairāk par metru.

Turpinoties intensīvai vižņu iešanai, tie turpina sablīvēties Daugavas posmā Jēkabpils - Pļaviņas, tāpēc šajā posmā gaidāmas krasas ūdens līmeņa izmaiņas, brīdina hidrologi.

LVĢMC pieļauj, ka šodien pie Jēkabpils var tikt sasniegts bīstami augsts ūdens līmenis - vismaz 700 centimetrus virs novērojumu stacijas nulles atzīmes.

Jēkabpils novada domes Civilās aizsardzības inženieris Andris Štolceris aģentūrai LETA sacīja, ka ūdens līmenis Daugavā pie pilsētas dienas gaitā sasniedzis 660 centimetrus virs novērojumu stacijas nulles atzīmes. Pēc viņa teiktā, tas nav uzskatāms par lielu kāpumu - situācija var palikt nopietnāka tad, ja ūdens līmenis Daugavā sāk pārsniegt 700 - 730 centimetrus virs nulles atzīmes. Viņš piebilda, ka pēdējo gadu laikā Daugavā pie Jēkabpils tik liels ūdens līmeņa kāpums gan nav novērots.

Štolceris skaidroja, - ja naktī paliks aukstāka gaisa temperatūra, tad arī ūdens līmenim Daugavā vajadzētu pārstāt celties. Nakts laikā Jēkabpils pašvaldības policija laiku pa laikam piestās pie abiem upes krastiem, lai pārliecinātos, vai nav novērojama plašāka applūšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu