Koalīcijas politiķi kritiski par «oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijas paveikto

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Partija «Vienotība» uzskata, ka «oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisija nav sasniegusi savu mērķi, savukārt nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) vēl plāno frakcijas sēdē pārrunāt atsevišķu VL-TB/LNNK deputātu nepiedalīšanos balsojumā par Ingunas Sudrabas atsaukšanu no komisijas.

«Vienotības» valde šodien valdes sēdē pārrunāja šīs parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbu, žurnālistiem sacīja partijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens. «Vienotības» pārstāvji uzskata, ka komisija nav sasniegusi mērķi, tāpēc deputāti paudīs savu nostāju gan Saeimas debatēs, gan, pievienojot atsevišķo viedokli komisijas ziņojumam, norādīja partijas līderis.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), lūgts vērtēt komisijas darbu, norādīja, ka «visi ir izvingrojušies». Premjers piebilda, ka komisijas darbs faktiski ir noslēdzies un komisijai jāziņo par saviem secinājumiem. Viņš arī atgādināja, ka jau no paša sākumā prognozes par iespējamu šīs komisijas darbu bija skeptiskas.

Savukārt VL-TB/LNNK priekšsēdētājs Raivis Dzintars uzskata, ka atsevišķiem nacionālās apvienības deputātiem, kuri nepiedalījās balsojumā par Sudrabas atsaukšanu no komisijas, bijā jārīkojas citādi. Dzintars pagājušajā nedēļā nepiedalījās parlamenta sēdē, tomēr šodien valdes sēdē esot paudis viedokli, ka nebalsošana bija neadekvāta. Deputāti esot argumentējuši, ka šis jautājums neko neizšķīra pēc būtības, taču, pēc Dzintara domām, tas bija simbolisks balsojums. Šis jautājums tiks pārrunāts arī VL-TB/LNNK frakcijas sēdē.

Kopumā pagājušajā nedēļā vairums nacionālās apvienības deputātu balsoja par Sudrabas atsaukšanu, taču Inguna Rībena un Janīna Kursīte-Pakule balsojumā nepiedalījās. Vēl daži VL-TB/LNNK deputāti arī esot izņēmuši balsošanas kartītes.

Kā ziņots, Saeimas deputātu vairākums ceturtdien neatbalstīja ierosinājumu atsaukt Sudrabu no «oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijas. Sudraba ir šīs komisijas priekšsēdētāja.

Par Sudrabas atsaukšanu balsoja 39 deputāti, pret bija 25 parlamentārieši, bet vēl 18 deputāti balsojumā atturējās. Pieci parlamentārieši balsojumā nepiedalījās. Sudrabas atsaukšanu atbalstīja «Vienotības», nacionālās apvienības, Latvijas Reģionu apvienības frakcijas deputāti, vairāki pie frakcijām nepiederošie politiķi, kā arī Kārlis Seržants (ZZS). Pret balsoja deputāti no «Saskaņas», Andris Siliņš (ZZS), kā arī Gunārs Kūtris (NSL). Balsojumā atturējās Zaļo un zemnieku savienības deputāti, pati Sudraba, kā arī vairāki pie frakcijām nepiederošie politiķi.

Šonedēļ Saeima uzklausīs komisijas ziņojumu par paveikto un secinājumiem. Komisijas ziņojumā teikts, ka «oligarhu sarunās» var saskatīt valsts sagrābšanas pazīmes, jo atsevišķos jautājumos ir apspriestas darbības, kas var liecināt par valsts varas kā instrumenta izmantošanu personiskā ekonomiskā labuma gūšanai. Piemēram, komisija secināja, ka šīs sarunas norāda uz valsts amatpersonu iecelšanas un atcelšanas ietekmēšanu, kas ne vien apdraud sabiedrības intereses atsevišķu lēmumu pieņemšanā, bet arī var radīt būtiskus draudus Satversmē nostiprinātajam varas dalījumam.

Vienlaikus konkrētus amatpersonu vārdus komisija savā ziņojuma secinājumos nenosauc. Ziņojumā tiek uzsvērts, ka kriminālprocess ir izbeigts, jo pirmstiesas izmeklēšanas stadijā netika konstatēti vai pierādīti konkrēti noziedzīgi nodarījumi, līdz ar to visas personas no krimināltiesiskā viedokļa uzskatāmas par nevainīgām.

«Tā kā kriminālprocesa un operatīvās lietas materiāli ir klasificēta informācija, komisija atturas no to satura publiskas apspriešanas un konkrētu personu teiktā iztirzāšanas. Pretējā gadījumā Komisijas secinājumi var tikt uztverti kā nevainīguma prezumpcijas pārkāpumi,» norādīts ziņojumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu