Ārstu biedrība: Māsām un ārsta palīgiem jādod iespēja izrakstīt receptes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Medicīnas māsām un ārsta palīgiem būtu jādod iespēja izrakstīt receptes, uzskata Latvijas Ārstu biedrība (LĀB).

Kā aģentūrai LETA norādīja biedrības pārstāve Sendija Burka-Šaicanova, LĀB atbalsta Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas (LLĢĀA) viedokli un piekrīt tam, ka māsām un ārsta palīgiem ir jādod iespēja izrakstīt receptes.

Pagaidām būtiski iebildumi pret ierosinājumu piešķirt tiesības māsām un ārsta palīgiem izrakstīt receptes nav izskanējuši, un šo ieceri atbalstījusi gan Veselības ministrija (VM), gan LĀB, gan Latvijas Slimnīcu biedrība. Vienlaikus Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris uzskata, ka māsām un ārsta palīgiem receptes varētu ļaut izrakstīt atsevišķos, bet ne visos gadījumos. Viņš gan nepauda kopējo arodbiedrības viedokli.

Arī Latvijas Māsu asociācijas prezidente Dita Raiska norādīja, ka pilnībā atbalsta VM piedāvāto versiju, proti, ka māsa recepti sagatavotu, bet ārsts to parakstītu. Šāds risinājums būtiski atvieglotu ārsta darbu, turklāt šāda rīcība būtu virziens nākotnē, jo starptautiska pieredze liecina, ka māsām tiek deleģēta iespēja atsevišķām pacientu grupām pat izrakstīt receptes patstāvīgi.

Raiska piebilda, ka patlaban māsas profesijas standarts nepieļauj receptes izrakstīšanu, tomēr tiesību piešķiršana sagatavot recepti, kuru galu galā ārsts tikai paraksta, būtu nozīmīgs solis, jo jau tagad ģimenes ārstu praksēs māsas mēdz sagatavot receptes.

Arī Latvijas Ambulatorā dienesta ārsta palīgu profesionālā biedrība atbalstītu recepšu izrakstīšanas iespēju paplašināšanu. Patlaban ambulatorā dienesta ārsta palīga kompetencē ir patstāvīgi lietot un izrakstīt medicīniskos preparātus, tostarp stipri iedarbīgos preparātus, proti, ārsta palīgam ir tiesības izrakstīt parasto recepti, tomēr patlaban viņš nevar izrakstīt kompensējamos medikamentus vai psihotropas vielas saturošus medikamentus.

Biedrības priekšsēdētājs Juris Raudovs norādīja, ka recepšu izrakstīšanas tiesību ārsta palīgiem paplašināšana būtu atbalstāma, taču šāds lēmums būtu jāpieņem diskusijā kopā ar ārstiem. Raudovs uzskata, ka šādas izmaiņas atvieglotu ārsta palīgu darbu lauku reģionos, kur šis mediķis bieži vien strādā patstāvīgi.

Kā ziņots, veselības ministre Anda Čakša (ZZS) ar medicīnas sabiedrības piekrišanu atbalstītu grozījumu veikšanu, lai māsām un ārsta palīgiem ļautu izrakstīt receptes.

LETA jau ziņoja, ka Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija rosināja veikt grozījumus Ministru kabineta noteikumos, lai pieļautu, ka māsa un ārsta palīgs var izrakstīt recepti saskaņā ar ārsta norādījumiem. Par šo jautājumu mediķi ir sūdzējušies jau ilgstoši, jo lēni strādājošas e-veselības sistēmas apstākļos minētais apstāklis kavē pacientu apkalpošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu