Sociālās aprūpes centros joprojām trūkst brīvprātīgo, tāpēc LM turpina aicināt palīdzēt bērniem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Labklājības ministrijas (LM) aicinājumam kļūt par brīvprātīgo darbinieku valsts sociālās aprūpes centru (VSAC) filiālēs, kurās uzturas bērni, atsaucās vairāk nekā 100 cilvēku, tomēr realitātē brīvprātīgo darbu sākušo skaits nav tik liels, līdz ar to ministrija turpina aicināt brīvprātīgos pieteikties.

Kā aģentūru LETA informēja ministrijas pārstāvis Egils Zariņš, LM pērnā gada nogalē aicināja iedzīvotājus kļūt par brīvprātīgo darbinieku VSAC filiālēs, kurās uzturas bērni, un līdz šī gada 20.janvārim valsts sociālās aprūpes centrā «Rīga» reģistrējušies 126 cilvēki, kas vēlējās kļūt par brīvprātīgajiem palīgiem. Patlaban sagatavoti 86 līgumi, bet parakstīti - 64. Vienlaikus 22 brīvprātīgie apmeklējuši filiāli, septiņi no viņiem to darījuši pat vairākas reizes. Vienlaikus astoņi cilvēki no brīvprātīgā pienākumiem ir attiekušies.

Zariņš norādīja, ka VSAC «Kurzeme» brīvprātīgā darbam reģistrējušies 17 cilvēki, sagatavoti 15 līgumi, no kuriem viens jau parakstīts. Valsts sociālās aprūpes centrā «Latgale» par brīvprātīgo darbu interesi nav izrādījis neviens.

Ministrijā uzsver, ka tikai kopīga LM, nevalstisko organizāciju un sabiedrības sadarbība var būtiski uzlabot šobrīd valsts sociālajos aprūpes centros dzīvojošo cilvēku ikdienu. «Mēs sakām lielu paldies tiem daudzajiem cilvēkiem, kas atsaucās aicinājumam un izrādīja interesi par brīvprātīgo palīdzību. Tas liecina, ka mūsu sabiedrība ir ne tikai emocionāli, bet arī ar praktisku rīcību atvērta labdarībai. Brīvprātīgie, kuru skaits pastāvīgi aug, ne tikai savu iespēju robežās palīdz aprūpes centru darbā, bet ir arī sistēmas vērotāji un vērtētāji, kas ziņo par redzētajām nepilnībām. Vērtēju šo kā lielisku iniciatīvu un aicinu arī pašvaldību bērnunamus, sociālās aprūpes centrus atvērt savas durvis brīvprātīgajiem,» norāda LM valsts sekretārs Ingus Alliks.

Pēc Zariņa paustā, LM augstu vērtē arī brīvprātīgo ieteikumus un citas ziņas par VSAC filiālēs notiekošu, kas, viņuprāt, neatbilst draudzīgai un saudzīgai attieksmei bērnu aprūpē. Var ziņot ne tikai LM, bet arī fonda «Ziedot.lv» struktūrvienībai «Plecs», kas strādā, lai ikvienam bērnam Latvijā būtu iespēja izaugt ģimenē, radot nepieciešamās pārmaiņas sistēmā, likumos un sabiedrībā. «Plecam» iespējams ziņot, rakstot uz e-pastu «info@plecs.lv» vai zvanot pa tālruni 29 119 938. «Piemēram, kāda brīvprātīgā ziņoja tieši «Plecam» par valsts sociālās aprūpes centrā redzēto - ka medicīniskās manipulācijas bērnam tiek veiktas, nenodrošinot intimitāti. Rezultātā, «Plecam», strādājot kopā ar ministriju, šī problēma tika atrisināta. Ministrija nekavējoties reaģēs uz ikvienu sūdzību, skaidros situāciju un līdz ar to varēs pilnveidot valsts sociālās aprūpes centru filiāļu ikdienas darbību,» norādīja Zariņš.

Par brīvprātīgo var kļūt jebkura pilngadīga persona, neatkarīgi no dzimuma, vecuma un veselības stāvokļa, nacionalitātes, politiskajiem uzskatiem un konfesionālās piederības. Katram ir iespēja kļūt par brīvprātīgo darbinieku centrā, lai iesaistītos bērnu ikdienas aprūpē, ziedojot tam pāris stundas dienā, nedēļā vai mēnesī atkarībā no vēlmēm un iespējām.

Zariņš arī piebilda, ka jaunā pilsoniskā iniciatīva raisījusi sabiedrības interesi par aprūpes iestādēm arī plašākā nozīmē, jo arvien vairāk cilvēku interesējas par brīvprātīgā darba veikšanu valsts aprūpes iestādēs pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu