Rinkēvičs: Nav notikusi nekāda vienošanās par Latvijas pozīciju Katalonijas jautājumā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Nav bijusi nekāda vienošanās par Latvijas pozīciju Katalonijas jautājumā, atbildot uz atsevišķu deputātu kritiku, ikgadējās ārpolitikas debatēs Saeimā uzsvēra ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) sacīja, ka jau vairākas nedēļas Spānijas un Katalonijas lielākajos medijos tiekot apspriesta ziņa, ka Latvijas klusēšana par Katalonijas jautājumu Spānijai izmaksājusi 63 miljonus eiro. «Runa ir par to, ka Spānijas karavīri uz Latviju nosūtīti apmaiņā pret solījumu klusēt par Katalonijas neatkarības centieniem,» sacīja deputāts. Parādnieks lūdza ministram apliecināt, ka šāds darījums nav noticis.

Līdzīgu kritiku ministram veltīja arī deputāts Aleksandrs Kiršteins (VL-TB/LNNK).

Tikmēr Rinkēvičs uzsvēra, ka nav bijusi nekāda vienošanos «par 63 miljoniem un kāda veida klusēšanu Katalonijas jautājumā». Ministrs aicināja deputātus nepaļauties uz saasināto iekšējo informatīvo karu, kas patlaban notiekot Spānijā.

«Varu apliecināt, ka Latvijas pozīcija Katalonijas jautājumā nemainīsies. Mēs to uzskatām par Spānijas iekšēju jautājumu,» uzsvēra ministrs, piebilstot, ka Eiropas Savienība atbalstīs valstu teritoriālo nedalāmību.

Kā vēstīts, Rinkēvičs jau iepriekš uzsvēris, ka Katalonijas jautājums ir jārisina Spānijas likumu ietvaros, veidojot savstarpēju dialogu. Tāpat arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) iepriekš paudis cerību, ka Katalonijas jautājums tiks atrisināts Spānijas Konstitūcijas un likumu ietvaros kā arī dialoga ceļā.

«Spānija ir demokrātiska, likuma varu respektējoša valsts, tās ieguldījums Eiropas Savienības (ES) vērtību aizstāvēšanā pasaulē ir nenovērtējams, tāpēc situācija ir jārisina, ievērojot dalībvalsts un ES atbilstošo normatīvo regulējumu,» uzsvēris Kučinskis.

Kā ziņots, Katalonijas reģionālais parlaments pērn 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Spānijas premjers Marjano Rahojs atlaida Karlesa Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu