VDK izpētes komisija vēl nav iepazinusies ar SAB lēmumu par pielaižu piešķiršanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisija vēl nav iepazinusies ar Satversmes aizsardzības biroja (SAB) lēmumu par pielaižu valsts noslēpumam piešķiršanu tās pētniekiem, pastāstīja komisijas vadītājs Kārlis Kangeris.

Kangeris skaidroja, ka viņam izsūtīta ierakstīta vēstule, kuru pagaidām viņš veselības stāvokļa dēļ nevarot saņemt. Kangeris gan piebilda, ka vēstuli mēģinās izņemt tuvākajās dienās, lai iepazītos ar tās saturu un spriestu par turpmākajām darbībām.

Kā ziņots, VDK zinātniskās izpētes komisijas speciālisti atbilst likuma prasībām, lai saņemtu speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam, secinājis SAB. Tas nozīmē, ka speciālisti beidzot varēs sākt SAB telpās esošo VDK materiālu izpēti.

Pārbaudes gaitā negatīva rakstura informācija nav iegūta un personas atbilst likuma prasībām, lai saņemtu speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam. SAB gan lūdzis komisijas vadību precizēt un racionāli izvērtēt, vai speciālās atļaujas ir nepieciešams izsniegt visām astoņām personām, ņemot vērā, ka darbu SAB telpās ir iespējams nodrošināt vienlaikus tikai divām personām.

Atbilstoši drošības kārtībai zinātniekiem, piemēram, būs aizliegts SAB telpās ienest jebkādas elektroniskās ierīces, piemēram, mobilos telefonus, datorus, fotoaparātus. Šīs ierīces būs jānodod SAB apsardzei, kas tās novietos speciāli paredzētā vietā. Atnākušos speciālistus SAB gan sola nodrošināt ar datoriem.

18.janvārī SAB ir nodevis Latvijas Nacionālajam arhīvam pastāvīgā valsts glabāšanā daļēji anonimizētu elektroniskās datu bāzes «Delta-Latvija» restaurēto versiju.

Jau ziņots, ka VDK zinātniskās izpētes komisija gala ziņojumu plāno pabeigt paredzētajā termiņā - līdz šī gada 31.maijam.

Pagājušā gada nogalē intervijā laikrakstam «Diena» komisijas vadītājs Kārlis Kangeris paziņoja, ka SAB ir tikai aptuveni 0,2%, bet, ja pieskaita elektronisko datu bāzi, - apmēram 0,3% no visiem VDK materiāliem, kas ir ļoti maz.

Savukārt pagājušā gada nogalē vēstulē izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim (V) SAB norādīja, ka birojs ļoti apšauba komisijas spēju noteiktā termiņā izvērtēt VDK nodarīto kaitējumu Latvijai un tās iedzīvotājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu