Valsts kompensējamo zāļu saraksts papildināts ar 23 medikamentiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

No šī gada 1.janvāra valsts kompensējamo zāļu saraksts papildināts ar 23 medikamentiem un 27 medicīniskajām ierīcēm, informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Evija Štālberga.

Sarakstā papildus nākuši klāt galvenokārt ģenēriskie medikamenti tādās jomās kā sirds un asinsvadu slimības, cukura diabēts, infekcijas slimības, glaukoma, astma un citās. Kompensējamo zāļu sarakstā arī iekļautas jaunas zāles pacientiem ar Parkinsona slimību un pacientiem ar neiroendokrīniem audzējiem. Valsts kompensējamo zāļu sarakstā no 1.janvāra kopumā iekļauti 1665 medikamenti un 281 medicīniskā ierīce.

Pēc Štālbergas paustā, kompensējamo zāļu saraksta papildināšana palielina izvēles iespējas ārstiem un pacientiem, nozīmējot zāļu terapiju.

NVD informēja, ka, pateicoties veselības nozarei piešķirtajam papildu finansējumam, šogad valsts finansējums kompensējamo zāļu nodrošināšanai plānots vairāk nekā 160,6 miljonu eiro apmērā. Pērn zāļu iegādes izdevumu kompensācijai no valsts budžeta līdzekļiem izlietoti vairāk nekā 147 miljoni eiro.

Štālberga norādīja, ka būtiski arī tas, ka no šī gada paaugstināts kompensācijas apmērs tādām diagnozēm kā Krona slimība, čūlainais kolīts un psoriāze. Līdz ar to turpmāk zāļu iegāde šo slimību ārstēšanai no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksāta 100% apmērā, tostarp bioloģiskā terapija pacientiem ar smagākām slimības formām.

Vienlaikus Štālberga norādīja, ka arī šogad īpaša uzmanība tiek veltīta infekcijas slimību ārstēšanai, tā mazinot infekcijas izplatīšanās risku sabiedrībā. Kompensējamo zāļu sarakstā iekļautas zāles B hepatīta pacientu ārstēšanai, savukārt pacientiem ar HIV/AIDS infekciju ārstēšana tiek uzsākta jau no 500 imūnšūnu līmeņa sasniegšanas, kā arī paredzētas zāles oportūnistisko infekciju ārstēšanai. Būtisks uzlabojums attiecas uz C hepatīta pacientu medikamentozo ārstēšanu. No 1.februāra pacientu ar hronisku C hepatītu ārstēšanai tiks kompensēta bezinterferona terapija visiem vīrusa genotipiem. Iepriekš tā tika nodrošināta tikai pacientiem ar noteiktu genotipu.

NVD atgādina, ka 50%, 75% vai 100% apmērā atkarībā no kompensācijas apmēra konkrētai diagnozei valsts kompensē lētākās zāles ar līdzvērtīgu efektivitāti. Līdz ar to, ja pacientam izvēlētas dārgākas zāles, starpība starp lētākajām un dārgākām zālēm pacientam ir jāsedz pašam. Šī iemesla dēļ pacienti tiek aicināti pārrunāt ar ārstu un farmaceitu lētāku zāļu lietošanas iespēju, lai ārstētos nepārmaksājot, jo aktīvā viela, kura ārstē konkrēto slimību, līdzvērtīgas efektivitātes zālēm ir viena un tā pati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu