Kristīgo skolotāju asociācija Saeimai prasa neratificēt Stambulas konvenciju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Latvijas Kristīgo skolotāju asociācija ar vēstuli, kuru parakstījuši 198 pedagogi, vērsusies Saeimā, lai lūgtu neratificēt likumprojektu «Par Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu» jeb tā dēvēto Stambulas konvenciju, uzskatot, ka pretējā gadījumā ir apdraudēta gadsimtiem pastāvējušā ģimenes modeļa turpmākā pastāvēšana.

Vēstuli parakstījušie pedagogi uzsvēra, ka Stambulas konvencija «uzliek par pienākumu skolās īpaši aizsargāt un izglītot par netradicionāli orientētām personām, kā arī sodīt un izskaust tradicionālo ģimenes attiecību modeli, padarot pavisam nelielu sabiedrības grupu «vienlīdzīgāku» par citiem un tādā veidā programmējot un uzspiežot mūsu bērniem un visai sabiedrībai pilnīgi citas vērtības un ģimenes modeli». Skolotāji pārliecināti, ka tas ir pretēji tam, kas definēts Satversmē un par ko sabiedrība ir vienojusies, tāpēc bez sabiedrības informēšanas un vienošanās par šo jautājumu, skolotāju ieskatā, Stambulas Konvenciju ratificēt nedrīkst.

Skolotāji uzskata, ka tautai kritiskajā demogrāfiskajā situācijā ģimenes modeļa transformācija var būt liktenīga tautas izdzīvošanai. Stambulas konvencijas ratifikācijas gadījumā, kā uzskata vēstuli parakstījušie skolotāji, notiks gadsimtiem pastāvējušā ģimenes modeļa maiņa, kas nozīmējot visas tautas un sabiedrību veidojošās pamatšūnas - ģimenes - degradāciju un demontāžu. «Kas notiek, ja mājai noārda pamatus, - tā vienkārši sabrūk!» pausts vēstulē.

Vēstules autori aicina Saeimas priekšsēdētāju, Prezidija locekļus un deputātus izsvērt savu balsojumu, būt atbildīgiem un neratificēt «Satversmes vērtībām neatbilstošo Stambulas konvenciju».

Kā ziņots, pagaidām no valdošās koalīcijas frakcijām tikai «Vienotība» atbalsta Stambulas konvencijas ratifikāciju, liecina politiķu paustais.

Ministru kabineta komitejas sēdē aizvadītajā pirmdienā bija iecerēts skatīt likumprojektu, ar kuru Latvija apstiprinātu Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb Stambulas konvenciju, tomēr jautājuma izskatīšana jau atlikta.

Valsts kancelejas pārstāve Sabīne Spurķe aģentūrai LETA teica, ka jautājuma izskatīšana atlikta, ņemot vērā tā sarežģītību. «Nepieciešamas vēl papildu konsultācijas un izpēte, jo ministriju paustā informācija ir pretrunīga,» piebilda Spurķe.

Neratificēt Stambulas konvenciju Saeimā pārstāvētās partijas mudinājis Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs, kurš sola arī turpmāk parlamentā lobēt šādu baznīcas viedokli. Kā aģentūra LETA noskaidroja Katoļu baznīcā, Stankeviča ieskatā problēma Stambulas konvencijas kontekstā rodas, sākot iedziļināties, kas tiek saprasts ar vārdu «vardarbība». «Piemēram, vai par vardarbību tiešām ir uzskatāma ārsta atteikšanās veikt abortu?» vaicāja arhibīskaps, piebilstot, ka Eiropas Parlaments pērn pieņēma rezolūciju, no kuras šāds skatījums izriet. «Bet palūkosimies uz otru sievieti - ārsti. Vai piespiest viņu pretēji savai reliģiskajai pārliecībai izdarīt abortu, tas ir, nogalināt mazu neaizsargātu dzīvību nav vēl lielāka vardarbība?» pauda Stankevičs.

LETA jau ziņoja, ka Labklājības ministrija (LM) sadarbībā ar citām ministrijām sagatavoja likumprojektu, kas paredz, ka Latvija ratificē Stambulas konvenciju. Latvija konvenciju parakstīja 2016.gada 18.maijā. Tagad likumprojekts saskaņots ar visām ministrijām, izņemot Dzintara Rasnača vadīto Tieslietu ministriju.

LM uzsver, ka Stambulas konvencija aizstāv gan vīriešus, gan sievietes, gan bērnus. Konvencijas veidotāji īpaši uzsvēruši ne tikai vardarbību pret sievietēm, bet arī vardarbību ģimenē kopumā, jo konvencijas dalībvalstis atzīst, ka arī vīrieši un zēni nereti tiek pakļauti vardarbībai. Konvencija nekādā veidā neietekmē viendzimuma laulību legalizēšanu, dzimuma maiņas regulējumu vai citu dzimumu jaunradīšanu. Konvencijas tvērums ir stingri ierobežots un skar tikai vardarbības novēršanas aspektus. Konvencijā noteiktās definīcijas nav piemērojamas citās dzīves jomās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu