Šadurskis par Stambulas konvenciju: vardarbība nav pieļaujama

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs solījis arī turpmāk mēģināt Saeimā pārstāvētās partijas pārliecināt neratificēt Stambulas konvenciju. Viņš akcentējis, ka konvencija uzliek par pienākumu valstij visu izglītības līmeņu (arī bērnudārza) mācību programmās iekļaut mācību vielu par dzimumu sociālajām lomām neatkarīgi no bioloģiskā dzimuma, skaidrojot, ka tas nozīmējot uzskatu, ka mēs nepiedzimstam kā vīrietis un sieviete.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, lūgts komentēt Stambulas konvenciju un tās ietekmi uz izglītību, norāda, ka

«vardarbība ģimenē nav pieļaujama. Vispārcilvēciskās vērtības, piederība ģimenei un valstij ir nozīmīgs jautājumu loks, kam jāpiešķir atbilstoša uzmanība izglītības procesā, tajā skaitā šos jautājumus regulē pirms pusotra gada valdībā apstiprinātās audzināšanas vadlīnijas».

Tikmēr Stankevičs zināja teikt, ka no Konvencijas izpildes uzraudzības ekspertu grupas līdz šim sagatavotajiem ziņojumiem jau redzams, ka tā pieprasa pētīto valstu skolu izglītības programmās vairāk iekļaut dzimumu jautājumus un seksuālo izglītību sabiedrības mazākuma izpratnē.

«Tātad tas nav nejauši konvencijā tekstā iemaldījies teikums. Bet palūkosimies no vecāku skatpunkta! Starptautiskajos cilvēktiesību dokumentos ir garantētas vecāku tiesības izglītot savus bērnus saskaņā ar savu reliģisko pārliecību un filozofiskajiem uzskatiem. Šīs konvencijas prasības šīs vecāku tiesības liks ignorēt. Un vai tā nav emocionāla vardarbība?» atkal vaicāja Stankevičs.

Kā ziņots, Ministru kabineta komitejas sēdē aizvadītajā pirmdienā bija iecerēts skatīt likumprojektu, ar kuru Latvija apstiprinātu Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb Stambulas konvenciju, tomēr jautājuma izskatīšana jau atlikta.

Valsts kancelejas pārstāve Sabīne Spurķe teikusi, ka jautājuma izskatīšana atlikta, ņemot vērā tā sarežģītību. «Nepieciešamas vēl papildu konsultācijas un izpēte, jo ministriju paustā informācija ir pretrunīga,» piebilda Spurķe.

Labklājības ministrija (LM) sadarbībā ar citām ministrijas sagatavoja likumprojektu, kas paredz, ka Latvija ratificē Stambulas konvenciju. Latvija konvenciju parakstīja 2016.gada 18.maijā. Tagad likumprojekts saskaņots ar visām ministrijām, izņemot Rasnača vadīto TM.

LM uzsver, ka Stambulas konvencija aizstāv gan vīriešus, gan sievietes, gan bērnus. Konvencijas veidotāji īpaši uzsvēruši ne tikai vardarbību pret sievietēm, bet arī vardarbību ģimenē kopumā, jo konvencijas dalībvalstis atzīst, ka arī vīrieši un zēni nereti tiek pakļauti vardarbībai.

Konvencija nekādā veidā neietekmē viendzimuma laulību legalizēšanu, dzimuma maiņas regulējumu vai citu dzimumu jaunradīšanu. Konvencijas tvērums ir stingri ierobežots un skar tikai vardarbības novēršanas aspektus. Konvencijā noteiktās definīcijas nav piemērojamas citās dzīves jomās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu