Valsts varēs analizēt aviopasažieru datus, lai atklātu rūpniecisko spiegošanu un orgānu tirdzniecību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Valdība šodien atbalstīja grozījumus likumā, kas paredz, ka tiesībsargājošās iestādes varēs analizēt aviopasažieru datus, lai atklātu 26 bīstamus kriminālnodarījumus, tostarp, rūpniecisko spiegošanu un orgānu tirdzniecību.

Šobrīd Gaisa kuģu pasažieru datu apstrādes likumā vienkārši teikts, ka likuma mērķis ir nodrošināt pasažieru datu apstrādi, kas nepieciešama, lai veiktu analīzi terorisma, smagu vai sevišķi smagu noziegumu novēršanai, atklāšanai, kā arī valsts drošības apdraudējumu novēršanai.

Valdības šodien atbalstītie grozījumi paredz, ka gaisa kuģu pasažieru datus varēs apstrādāt, lai veiktu analīzi terorisma, bīstamu kriminālnodarījumu novēršanai, atklāšanai, kā arī valsts drošības apdraudējumu novēršanai. Grozījumos arī paskaidroti, kas ir «bīstamie kriminālnodarījumi», proti, tie ir nodarījumi, par kuriem var tikt piemērots brīvības atņemšanas sods, kura maksimālā robeža nav mazāka par trim gadiem.

IeM sagatavotie grozījumos uzskaitīti nodarījumi, kuru novēršanai, atklāšanai pieļaujama pasažieru datu apstrāde.

Šie nodarījumi ir, piemēram, cilvēku tirdzniecība, bērnu seksuālā izmantošana un bērnu pornogrāfija, narkotiku nelikumīga tirdzniecība, ieroču nelikumīga tirdzniecība, korupcija, krāpniecība, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana, kibernoziegumi, noziegumi pret vidi.

Tāpat pasažieru datus varēs analizēt, lai atklātu slepkavības, cilvēku orgānu tirdzniecību, personu nolaupīšanas, bruņotas laupīšanas, senlietu nelikumīgu tirdzniecību, hormonu un citu augšanas stimulatoru nelikumīgu tirdzniecību, radioaktīvu materiālu nelikumīgu tirdzniecību, sabotāžas, zagtu transportlīdzekļu tirdzniecību un rūpniecisku spiegošanu.

IeM šajā likumā arī iekļaus jau iepriekš grozījumos Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredzēto, ka par normatīvajos aktos noteikto gaisa kuģu pasažieru datu nenosūtīšanu, nepilnīgu vai nepareizu datu nosūtīšanu Pasažieru informācijas nodaļai to automatizētai iekļaušanai gaisa kuģu pasažieru datu reģistrā varēs piemērot naudas sodu pārvadātājam no 3100 līdz 5100 eiro.

Grozījumi arī paredz, ka tiks paplašināta Drošības policijas struktūra, ieceļot datu aizsardzības speciālistu, kura kompetencē ietilps datu apstrādes uzraudzība, datu aizsardzības pasākumu ieviešana, kā arī saziņa ar datu subjektiem.

Jau ziņots, ka pērn aprīlī stājas spēkā terorisma apkarošanai nepieciešamais Gaisa kuģu pasažieru datu apstrādes likums.

Aviokompānijām pasažieru dati bija jāsāk iesniegt pasažieru datu reģistrā ne vēlāk kā līdz pagājušā gada 1.septembrim.

Pieņemtā likuma mērķis ir nodrošināt pasažieru datu apstrādi nolūkā veikt analīzi terorisma un smagu vai sevišķi smagu noziegumu novēršanai un atklāšanai, kā arī valsts drošības apdraudējumu novēršanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu