Saeima vērtēs «oligarhu sarunu» un kriminālprocesa pārējo materiālu publiskošanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās Latvijas Reģionu apvienības (LRA) frakcijas deputātu iesniegto likumprojektu par «oligarhu lietas» kriminālprocesa materiālu publisku pieejamību.

Likumprojektā paredzēts, ka Ģenerālprokuratūra līdz 1.maijam nodrošina visu kriminālprocesa materiālu, to skaitā audioierakstu, digitalizēšanu un publiskošanu prokuratūras mājaslapā.

Publiskojot šo informāciju, būs jāaizklāj personu sensitīvie dati, kā arī informācija par personu dzīvesvietu, telefona vai cita sakaru līdzekļa numuru, kā arī personas kodu.

Savukārt kriminālprocesā iesaistīto personu vārds un uzvārds netiks uzskatīti par sensitīviem personas datiem šā likumprojekta izpratnē.

Saeimai vēl par šo likumprojektu būs jālemj trīs lasījumos.

Kā ziņots, viesnīcas «Rīdzene» noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā «oligarhu lietā», kas tika ierosināta 2011.gadā.

KNAB veica kratīšanas vairākās vietās Latvijā, tostarp ietekmīgu politiķu īpašumos - Ventspils mēra Aivara Lemberga Puzes īpašumā, Rīgas domē un brīvostas pārvaldē, bijušā Tautas partijas līdera Šķēles ģimenei piederošās SIA «Uzņēmumu vadība un konsultācijas» (UVK) telpās un citos uzņēmumos. Saistībā ar šo kriminālprocesu bija paredzēta kratīšana arī ekspolitiķa Aināra Šlesera īpašumā.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess KNAB un prokuratūrā tika izbeigts.

Tomēr šī lieta atkal aktualizējās pēc tam, kad žurnālā «Ir» tika publicētas amatpersonu un uzņēmēju sarunas, kuras, iespējams, tika noklausītas «oligarhu lietā».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu