Radīts mikrorobots, ko darbina mitrums gaisā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Beomjune Shin/Science Robotics

Dienvidkorejiešu zinātnieki radījuši sīku, tārpam līdzīgu robotu, kam nav vajadzīgas nedz baterijas, nedz motors, lai tas spētu kustēties. Tas darbojas, absorbējot mitrumu gaisā.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Science Robotics», Seulas universitātes pētnieki ir pārliecināti, ka šis ir revolucionārs izgudrojums, jo beidzot ir atrisināta enerģijas avota problēma.

Pētījums (Angļu val., 1,2 Mb, pdf)

Lai atrisinātu šo problēmu, korejiešu zinātnieki par piemēru izmantoja augus. Šajā pētījumā tika izmantoti citi starpdisciplināri pētījumi mehānikas un lidaparātu inženierijas, un šūnu bioloģijas jomā.

Foto: Beomjune Shin/Science Robotics

«Lielākā daļa botānisko kustību dabā ir hidrauliskas, proti, ūdens pārvietošanās augā liek tam kustēties. Viens no uzskatāmākajiem piemēriem, kā ūdens rada kustības, ir salocīta dzeramā salmiņa iepakojuma izplešanās, kad tas saskaras ar šķidrumu,» rakstīts pētījumā.

Tiesa, šis robots ir krietni sarežģītāks par dzeramā salmiņa iepakojumu, jo tam nepieciešama stabilitāte un tā virzībai jābūt paredzamai un noteiktā virzienā.

Foto: Beomjune Shin/Science Robotics

Izveidojot robota ķermeni no polietilēna oksīda, pētnieku komandai izdevās izveidot higrobotu, kas kustas pietiekami lielā ātrumā un determinētā virzienā.

Pētnieki uzskata, ka šis robots liks pamatus revolucionārām tehnoloģijām medicīnā un militāro tehnoloģiju attīstībā.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu