Nākamnedēļ atklās Salaspils memoriāla atjaunoto ekspozīciju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Trešdien, 7.februārī, plkst.15 notiks restaurētās Salaspils memoriāla jaunās ekspozīcijas atklāšana, informēja Salaspils domes pārstāve Lolita Balcerbule.

Salaspils memoriāla renovāciju 2017.gadā veica AS «Būvuzņēmums Restaurators». Tās kurators ir Daugavas muzeja direktors Zigmārs Gailis, bet ekspozīcijas galvenie autori ir Latvijas Okupācijas muzeja vēsturnieks Uldis Neiburgs, mākslinieks Ģirts Boronovskis un arhitekte Līga Gaile.

Ekspozīcija sastāv no virknes muzeoloģisku objektu memoriāla iekštelpās un brīvā dabā un atsevišķa telpa ir veltīta paša Salaspils memoriāla vēsturei. Ekspozīcija ietver arī multimediju telpu, kur iespējams iepazīties ar bijušo Salaspils nometnes ieslodzīto videoliecībām. Informācija apmeklētājiem tiks sniegta latviešu, angļu un krievu valodā.

Salaspils nometne bija nacionālsociālistiskās Vācijas okupētajā Latvijā izveidota represīva soda nometne. To veidoja kā «paplašinātu policijas cietumu» politieslodzītajiem, kam 1942.gada vasarā pievienoja «darba audzināšanas nometni» darba noteikumu pārkāpējiem.

1943.gada sākumā šeit atvēra speciālu nodaļu SS un policijas tiesas notiesātajiem baltiešu policijas bataljonu un leģionu karavīriem. Vēlāk Salaspils kļuva par tranzītnometni no Baltkrievijas, Krievijas un Latgales atvestajiem civiliedzīvotājiem, tai skaitā vairākiem tūkstošiem bērnu. Pēc aptuvenām aplēsēm Salaspils nometnē bija ieslodzīti ap 23 000 cilvēku, nometnē bojā gājušo skaits sasniedza vismaz 2000, bet kopā ar tās būvniecības laikā 1941.gada un 1942.gada ziemā mirušajiem Vācijas, Austrijas un Čehoslovākijas ebrejiem - vairāk nekā 3000 cilvēku.

Salaspils memoriālais ansamblis ir Latvijā pazīstamākā piemiņas vieta totalitāro varu radītajām cilvēces ciešanām. Šī starptautiska mēroga un nozīmes modernās arhitektūras objekta, kurš atklāts 1967.gadā, autori ir arhitekti Gunārs Asaris, Olģerts Ostenbergs, Ivars Strautmanis, Oļegs Zakamennijs un tēlnieki Ļevs Bukovskis, Oļegs Skarainis, Jānis Zariņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu